Capitole din Biblie, scoase la iveală cu ultraviolete. Au fost ascunse timp de 1750 de ani

Capitole din Biblie, scoase la iveală cu ultraviolete. Au fost ascunse timp de 1750 de ani Sursa foto: 2173781 © Bogdan Barlea | Dreamstime.com

În Evul Mediu, pergamentul era rar, așa că manuscrisele erau adesea șterse și refolosite. Așa s-a întâmplat și cu o carte a Evangheliilor inscripționată cu un text siriac. Sute de ani mai târziu, citind printre rândurile câtorva pasaje biblice, un cercetător a descoperit un capitol ascuns în text. Acesta a fost scris în secolul al III-lea și copiat apoi în secolul al VI-lea pe pagini care au supraviețuit din acest manuscris.

Capitole ascunse din Biblie au fost descoperite după 1750 de ani de un cercetător. Grigory Kessel, un medievist de la Academia Austriacă de Științe, este cel care a dat peste capitolele din cartea Evangheliilor. Acesta crede că textul original ar fi fost scris în în secolul al III-lea, dar copiat ulterior în secolul al VI-lea.

Cum a fost descoperit pasajul secret din Biblie

Grigory Kessel a reușit să găsească textul ascund din Biblie cu ajutorul ultravioletelor. Cuvintele descoperite de cercetător au fost ascunse sub trei straturi de text într-un manuscris. Acestea par a fi capitolele 11 și 12 din Evanghelia după Matei, scrise în limba siriacă veche.

„Tradiția creștinismului siriac cunoaște mai multe traduceri ale Vechiului și Noului Testament. Până de curând, se știa că doar două manuscrise conțin traducerea veche siriacă a Evangheliilor”, a spus Kessel într-un comunicat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cele două capitole din Biblie au fost descoperite într-un manuscris din Biblioteca Vaticanului, care conținea cântece creștine. Cercetătorul nu a dat o traducere completă a textului scris în siriaca veche. El a oferit doar câteva detalii despre ceea ce se regăsește în cele două capitole.

Manuscris

Sursa foto: 106018381 © Dmitry Cherednikov | Dreamstime.com

La ce fac referire cele două capitole ascunse

Versiunea standard a capitolului 12 din Evanghelia după Matei sună astfel: „În vremea aceea, Iisus trecea prin lanurile de grâu în ziua de Sebat. Ucenicilor Săi li s-a făcut foame și au început să smulgă spicele de grâu și să le mănânce”. Traducerea siriacă, mai detaliată, spune că „au început să smulgă spicele de grâu, să le frece în mâini și să le mănânce”.

Textele din Biblie descoperite de Grigory Kessel cu ajutorul luminii ultraviolete a fost ascuns sub straturi de pergament recrise. Aceasta era o practică obișnuită la acea vreme. Materialul făcut din piele de animal era scump și greu de găsit, așa că trebuia refolosit.

Descoperirea lui Kessel a fost lăudată de Claudia Rapp, directorul Institutului pentru Cercetare Medievală din cadrul Academiei Austriece de Științe. „Această descoperire dovedește cât de productivă și importantă poate fi interacțiunea dintre tehnologiile digitale moderne și cercetarea de bază atunci când este vorba de manuscrise medievale”, a precizat acesta.

Capitolele misterioase din Biblie, descoperite de mai multe ori

Capitole secrete din Biblie, descoperite cu lumină ultraviolet

Sursa foto: 88294992 © Romans Klevcovs | Dreamstime.com

Unii cercetători spun că descoperirea lui Grigory Kessel oferă o altă perspectivă asupra primelor traduceri din Biblie. Alții spun că textele secrete au fost găsite de mai mulți savanți de-a lungul timpului. Prima dată au fost descoperite în 1953, apoi în 2010, în timpul cercetărilor folosindu-se atât lumina naturală cât și cea ultravioletă. De fapt, recenta descoperire a lui Kessel este denumită „al patrulea martor textual”.

O descoperire recentă a unor texte ascunse similar a fost făcută în manuscrisele din Biblioteca Sfânta Ecaterina. Această descoperire a fost făcută în cadrul Proiectul Sinai Palimpsests. Cercetătorii au folosit imagistica pentru a recupera textele ascunse.

Cele două manuscrise, despre care se știe că conțin traducerea din siriaca veche a Evangheliilor sunt bine păstrate. Unul se află la British Library din Londra, în timp ce celălalt este la Mănăstirea Sfânta Ecaterina de la Muntele Sinai, potrivit phys.org.