Evenimentul Zilei > International > Noi trupe plasate de teama ciocnirilor. Sute de migrați stau înghesuiți la granița dintre Polonia și Belarus. FOTO
Noi trupe plasate de teama ciocnirilor. Sute de migrați stau înghesuiți la granița dintre Polonia și Belarus. FOTO

Noi trupe plasate de teama ciocnirilor. Sute de migrați stau înghesuiți la granița dintre Polonia și Belarus. FOTO

Sute de migrați tremură de frig și stau înghesuiți în jurul focurilor de tabără la granița belarusă cu Polonia, în fața gardurilor de sârmă și a liniilor de polițiști de frontieră polonezi care le blochează intrarea în Uniunea Europeană.

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a vizitat granița, iar oficialii au avertizat că tensiunea ar putea crește în zilele următoare.

Polonia și alte state membre ale Uniunii Europene acuză Belarus că încurajează migranții ilegali din Orientul Mijlociu, Afganistan și Africa să treacă granița în UE, ca răzbunare pentru sancțiunile impuse Minskului din cauza încălcării drepturilor omului.

ONU şi-a exprimat preocuparea, marţi, în legătură cu situaţia sutelor de migranţi de la graniţa dintre Belarus şi Polonia şi a cerut încetarea utilizării persoanelor vulnerabile în scopuri politice.

„Regimul belarus atacă granița poloneză într-o manieră fără egal”

Avem în prezent o tabără de migranți care sunt blocați din partea belarusă. Sunt aproximativ 1.000 de oameni acolo, majoritatea tineri. Sunt acțiuni agresive pe care trebuie să le respingem, îndeplinindu-ne obligațiile de membru al Uniunii Europene”, a declarat președintele polonez Andrzej Duda, într-o conferință de presă la Varșovia.

Sute de migranți blocați la granița dintre Polonia și Belarus, se tem de mai multe ciocniri

„Suntem foarte îngrijoraţi de scenele pe care le vedem la graniţa dintre Belarus şi Polonia”, a afirmat purtătoarea de cuvânt a UNHCR, Shabia Mantoo, în cadrul unei conferinţe de presă. Şi continuă: „Am spus în mod repetat că folosirea refugiaţilor, a solicitanţilor de azil şi a migranţilor în scopuri politice este inacceptabilă şi trebuie să înceteze”, a insistat purtătoarea de cuvânt.

Belarus „trăgea focuri goale în aer, simulând evenimente periculoase”

Un purtător de cuvânt al serviciilor speciale din Polonia, Stanislaw Zaryn, a declarat că personalul de securitate din Belarus „trăgea focuri goale în aer, simulând evenimente periculoase” pentru a destabiliza și mai mult situația de la graniță. Știm, de asemenea, că autoritățile din Belarus îi ajută pe migranți să distrugă barierele de frontieră. Vedem cum le aduc instrumente pentru a tăia firele… pentru a distruge gardul”, a adăugat el.

Sute de migranți blocați la granița dintre Polonia și Belarus, se tem de mai multe ciocniri

Migranții au reluat, marți, asaltul asupra cordonului de securitate și a gardului de sârmă ghimpată. Polonia a trimis trupe noi care să protejeze frontiera UE.

„Închiderea frontierei poloneze relevă interesul nostru naţional. Dar astăzi, este în joc stabilitatea şi securitatea întregii Uniuni Europene. Acest atac hibrid al regimului Lukaşenko ne vizează pe toţi. Nu ne vom lăsa intimidaţi şi vom apăra pacea în Europa cu partenerii noştri din NATO şi Uniunea Europeană”, a scris şeful executivului polonez pe Twitter.

Sute de migranți blocați la granița dintre Polonia și Belarus, se tem de mai multe ciocniri

Sunt 3-4.000 de migranți la graniță și alți 10.000 pe teritoriul Belarusului, care se îndreaptă spre frontiera cu Polonia

Imaginile publicate de poliția poloneză marți au arătat corturile și focurile de tabără ale migranților pe partea din Belarus a frontierei.
Poliția de frontieră poloneză a declarat pentru Reuters că aproximativ 800 de persoane și-au montat corturile pe partea belarusă a graniței, aceștia făcând parte dintr-un grup de până la 4.000 de migranți care se află în pădurile din apropiere. Autorităţile poloneze au închis oficial un punct de trecere a frontierei cu Belarus marţi la ora 06:00 GMT.

Polonia a declarat că a desfășurat mai mulți soldați și polițiști de frontieră, în timp ce Lituania a spus că ar putea introduce stare de urgență la granița cu Belarus.

Sute de migranți blocați la granița dintre Polonia și Belarus, se tem de mai multe ciocniri

Belarusul a trimis mai mulți soldați la granița cu Polonia și Lituania care îi îndrumă pe migranți să treacă ilegal frontiera
Și la granița cu Lituania situația este asemănătoare, sute de migranți și-au înființat o tabără în pădurea Kapčiamiestis de lângă granița cu Belarus.

Autoritățile poloneze au închis o trecere oficială a frontierei cu Belarus, la ora 06:00 GMT, marți, în apropierea locului în care mii de migranți încercaseră să treacă cu o zi înainte, elatează channelnewsasia.