Evenimentul Zilei > Justitie > Noi rețineri în cazul bărbatului ucis de polițiști la Ploiești. Parchetul Militar a dat toate detaliile
Noi rețineri în cazul bărbatului ucis de polițiști la Ploiești. Parchetul Militar a dat toate detaliile

Noi rețineri în cazul bărbatului ucis de polițiști la Ploiești. Parchetul Militar a dat toate detaliile

Noi detalii despre cazul bărbatului ucis în Pitești de polițiști. Doi subofițeri de la Jandarmerie sunt cercetați după ce au intervenit în cazul bărbatului de 63 de ani care nu a vrut să părăsească o terasă din Pitești.

Cei doi jandarmi au intervenit împreună cu cei doi polițiști deja aflați în arest preventiv în acest dosar.

„La data de 20.04.2021, la Parchetul Militar de pe Iângă Tribunalul Militar Bucureşti a fost înregistrată cauza penală urmare declinării de competenţă dispuse de Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş, în vederea efectuării de cercetări cu privire la infracţiunile de purtare abuzivă, prev. de art. 296 alin. 1 şi 2 C.pen. şi lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte, prev. de art. 195 C.pen., presupus a fi săvârşite de către doi subofiţeri jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „Basarab I” Argeş, în coautorat cu doi agenţi de poliţie din cadrul I.P.J. Argeş — Poliţia Municipiului Piteşti”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti.

Unul dintre jandarmi a fost reținut

Miercuri, procurorii militari din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale, pentru purtare abuzivă şi lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte şi reţinerea pentru 24 de ore unuia dintre militarii jandarmi.

„În fapt, s-a reţinut că, la data de 16.04.2021, cei doi militari jandarmi, aflaşi în misiune de patrulare mixtă, împreună cu două echipaje de poliţie din cadrul I.P.J. Argeş — Poliţia Municipiului Piteşti, au intervenit la o terasă situată în incinta Autogării Sud Piteşti. La faţa locului, militarii jandarmi împreună cu cei doi agenţi de poliţie au acţionat asupra unei persoane de sex bărbătesc, au proiectat-o pe carosabil printr-o acţiune violentă, soldată cu decesul victimei. La acest moment în cauză, agenţii de poliţie care au acţionat în contextul mai sus menţionat se află în stare de arest preventiv. Cercetările continuă pentru elucidarea tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirea răspunderii penale în cauză”, scrie în comunicat.

Bărbat ucis de polițiști

Săptămâna trecută, un bărbat care consuma alcool pe terasa unui restaurant din Piteşti şi a refuzat să părăsească zona, când i s-a solicitat acest lucru, în condiţiile în care în bucătăria localului a izbucnit un incendiu, a fost evacuat cu forţa de pe terasă de către polițiști. În acel moment, el a intrat în stop cardio-respirator, fiind declarat decedat după ce manevrele de resuscitare nu au dat rezultat.

Iniţial, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş au deschis un dosar penal in rem pentru purtare abuzivă şi ucidere din culpă.

În prezent unul dintre cei doi polițiști implicați a fost dat afară, iar contractul celui de-al doilea a fost suspendat.

„În conformitate cu prevederile art. 27 din Legea 360 din 2002, privind Statutul Poliţistului, pentru unul dintre cei doi agenţi de poliţie s-a dispus suspendarea raporturilor de serviciu, pe perioada măsurii arestării preventive. Ulterior, în funcţie de măsurile procesuale penale dispuse, se va proceda conform prevederilor legale”, informează IPJ Argeş.