Noi recorduri pentru petrol şi euro

Noi recorduri pentru petrol şi euro

Preţul petrolului a atins astăzi un nou record de 109,20 dolari pe baril. Creşterea preţului ţiţeiului vine pe fondul cererii tot mai puternice din partea investitorilor care folosesc petrolul, dar mai ales metalele preţioase, ca factori de protecţie împotriva deprecierii dolarului şi a inflaţiei.

Preţul petrolului a crescut, în condiţiile în care investitorii caută plasament mai sigure pe fondul deprecierii dolarului, a titlurilor din pieţele de capital şi în general a temerilor privind recesiunea economiei americane. Pe de altă parte, şi dolarul a atins astăzi un nou maxim în raport cu moneda europeană, atingând nivelul de 1,5480 dolari pentru un euro.

Astfel, investitotorii caută acum plasamente ceva mai profitabile, iar aurul şi celelalte metale preţioase, dar şi petrolul au devenit cele mai căutate mărfuri din piaţă. Pe fondul cererii foarte mari, barilul de petrol tranzacţionat pe piaţa americană s-a scumpit astfel până la 109,2 dolari.

Creşterea preţului petrolului este amplificată şi de scăderea accentuată a stocurilor de ţiţei de pe piaţa americană, dar şi de impactul deciziei OPEC de a menţine nivelul producţiei, în ciuda cererii tot mai mari. Analiştii economici spun că, dacă tensiunea din piaţă va rămâne la aceleaşi cote, este de aşteptat ca petrolul să bată în continuare noi recorduri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursa: TMC

(15:09)