Evenimentul Zilei > International > Update. Donald Trump le râde în nas democraților. Ce a decis Senatul SUA
Update. Donald Trump le râde în nas democraților. Ce a decis Senatul SUA

Update. Donald Trump le râde în nas democraților. Ce a decis Senatul SUA

Fostul președinte al SUA, Donald Trump are noi probleme. Sâmbătă, Senatul SUA a votat în favoarea convocării martorilor în al doilea proces de impeachment lansat împotriva fostului lider de la Casa Albă.

UPDATE. Democraţii nu au reuşit să adune numărul necesar de voturi pentru a-l condamna pe Donald Trump în Senatul SUA în al doilea său proces de impeachment, relatează AFP, dpa şi Reuters.

Votul a fost de 57 pentru condamnare şi 43 împotrivă, în condiţiile în care erau necesare două treimi din voturile din Senat, respectiv 67. Totuşi, şapte republicani au votat împotriva lui Trump în cadrul celui de al doilea proces de impeachment.

Fostul preşedintele Donald Trump era judecat în cel de-al doilea proces de impeachment contra sa pentru „incitare la insurecţie”.

Este pentru a doua oară în termen de 12 luni când Donald Trump supravieţuieşte unui proces de impeachment. Pentru democraţi miza era ca acestuia să i se interzică să mai deţină vreodată o funcţie publică.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Noi probleme pentru Donald Trump. Procesul de impeachment a intrat sâmbătă în a cincea zi, senatorii fiind hotărâți să continue demersurile.

Trump acuzat de „incitare la insurecție”

Camera Reprezentanţilor a Congresului american l-a acuzat pe Trump de „incitare la insurecţie’”. Senatorii susţin că discursul acestuia din 6 ianuarie a încurajat mulţimea de susţinători să ia cu asalt Capitoliul în aceeaşi zi. Cinci persoane au decedat în acele evenimente, printre care un ofiţer de poliţie.

Michael van der Veen, avocatul lui Trump, a susţinut că va avea nevoie de 100 de depoziţii dacă democraţii din Camera Reprezentanţilor doresc să cheme martori în proces.

Acesta s-a declarat contrariat de faptul că martorii ar urma să fie convocaţi online prin aplicaţia Zoom.  El a subliniat că depoziţiile ar trebuie să fie făcute în biroul său din Philadelphia. O mare parte a senatorilor prezenţi au izbucnit în râs la auzul acestei propuneri.

Liderul senatorilor republicani, Mitch McConnell, a anunţat că va vota pentru achitarea lui Donald Trump Fostul președinte e acuzat de „incitare la insurecţie” în timpul asaltului asupra Capitoliului, într-un mesaj către grupul său parlamentar el evocând o „decizie dificilă”.

„Sunt convins că procesele de impeachment sunt un instrument menit în mod esenţial să înlăture” un demnitar din funcţiile sale şi că, „de aceea, noi nu dispunem de competenţele cerute”, a explicat influentul politician republican. El a susţinut astfel argumentul constituţional prezentat de avocaţii lui Trump.

Pentru moment pare improbabil ca Senatul să voteze pentru condamnarea lui Donald Trump. Democraţii au nevoie de o majoritate de două treimi în Senat. Asta înseamnă că 17 republicani ar trebui să voteze pentru condamnarea fostului preşedinte, scrie Agerpres.

Senatul SUA continuă procesul de destituire a fostului președinte

Senatul Statelor Unite a încheiat marţi prima zi a procesului de destituire a fostului preşedinte Donald Trump la sfârşitul unei şedinţe cu argumente emoţionale din partea democraţilor în favoarea continuării procesului şi a condamnării fostului lider de la Casa Albă.

Senatorii americani au votat cu 56 de voturi pentru şi 44 împotrivă pentru a continua procesul de destituire a fostului preşedinte. Şase republicani s-au alăturat democraţilor pentru a afirma constituţionalitatea unui proces de punere sub acuzare a unui preşedinte care nu mai este în funcţie.