Evenimentul Zilei > International > Procesul împotriva lui Trump. Ziua a doua s-a încheiat într-un haos procedural
Procesul împotriva lui Trump. Ziua a doua s-a încheiat într-un haos procedural

Procesul împotriva lui Trump. Ziua a doua s-a încheiat într-un haos procedural

THE NEW YORK TIMES. Cea de-a doua zi, extrem de tensionată, a procesului s-a încheiat într-un haos procedural, dat fiind faptul că un senator republican a ridicat obiecții legate de o mărturie în care el este citat ca sursă care ar fi difuzat informații legate de o conversație pe care fostul președinte, Donald J. Trump, ar fi avut-o în timpul atacurilor de la Capitoliu – un element de bază al dosarului.

În ultima oră a pledoariilor de miercuri, reprezentantul David Cicilline, un democrat din Rhode Island, totodată unul din artizanii procesului, a spus că Trump l-ar fi sunat din greșeală pe senatorul Mike Lee, un republican din Utah, dorind de fapt să ia legătura cu senatorul Tommy Tuberville, un republican din Alabama.

Pomenind această convorbire, care a apărut și la știrile din presă, Cicilline a spus că Lee era prin apropiere atunci când Trump i-a cerut lui Tuberville să aducă noi contestații pe tema voturilor în favoarea președintelui Biden.

În timp ce Cicilline vorbea, Lee putea fi văzut cum scria furios într-un carnețel cu litere mari: “Nu așa s-au petrecut lucrurile“. În momentul când democrații și-au încheiat pledoariile de ieri, Lee a invocat un paragraf din regulament care le permite senatorilor să pună întrebări în timpul procesului, inclusiv despre valabilitatea probelor, și a cerut ca afirmațiile puse pe seama sa să fie declarate false.

Vizibil enervat, Lee a cerut revocarea afirmației. “Intenția mea a fost ca afirmația să fie declarată falsă”.

Cum unii congresmeni, printre care și senatorul Joe Manchin III din Virginia de Vest, a cerut ca Lee să explice de ce afirmația e falsă, murmurele și confuzia manifestată printre senatori și funcționari au influențat temporar ultimele momente ale procedurii.

După o serie de discuții în contradictoriu, în cursul cărora Lee putea fi auzit repetând că nu a făcut acele declarații, În cele din urmă, reprezentantul Jamie Raskin, un democrat din Maryland, totodată principal coordonator al procesului, a fost de acord să se retragă cuvintele, dar și-a rezervat dreptul de a repune problema în discuție într-o etapă ulterioară a procesului.

“O ă retragem declarația în această seară, dar păstrând posibilitatea de a o readuce în discuție”, a spus Raskin. “O vom putea discuta dacă va fi necesar. Dar este vorba de mult zgomot pentru nimic, pentru că ea nu e în vreun fel importantă în dosarul nostru“. În timp ce Raskin vorbea, Lee putea fi auzit în Senat replicând cu glas tare: ‘Nu dumneata ai fost citat ca martor’.

Senatul s-a reunit joi la prânz, când acuzarea și-a putut relua argumentația. (Rador)

https://www.nytimes.com/live/2021/02/10/us/impeachment-trial