Guvernul va aproba joi noi măsuri de relaxare aplicabile de la 1 iulie, printre acestea urmând să se regăsească şi redeschiderea târgurilor şi talciocurilor din ţară, cu respectarea normelor de siguranţă sanitară, a declarat prim-ministrul Florin Cîţu.

„Ştiu că este acest interes pentru târguri, talciocuri şi ele se vor putea redeschide de la 1 iulie”

Florin Cîţu a ținut să precizeze că de la 1 iulie târgurile și talciocurile vor fi redeschise, după ce a vorbit despre simțul antreprenorial al românilor.

„Noi am prezentat deja aceste măsuri în Hotărârea CNSU, vreau doar să readuc aminte, pentru că am fost prin ţară şi este o întrebare despre târguri şi talciocuri şi aşa mai departe: se redeschid de la 1 iulie, bineînţeles, în funcţie de normele de securitate, de siguranţă, dar se redeschid toate de la 1 iulie. Decizia o vom lua joi în şedinţa de guvern” , a declarat Florin Cîţu.

Se va mai purta masca de protecţie după 1 iulie?

Întrebat dacă în ceea ce priveşte portul măştii la interior se vor mai relaxa condiţiile, premierul a precizat: „Încă nu am primit propuneri în acest sens, poate, dacă… să se umble la ceea ce înseamnă spaţiu închis în birou, dacă toate persoanele sunt vaccinate – avem acum cinci persoane. Nu am primit încă o propunere, dacă primesc o propunere şi este bine fundamentată, nu aş avea o problemă cu acest lucru. Până la urmă, dacă sunt vaccinate toate persoanele într-un birou, este normal să aibă nişte beneficii dacă s-au vaccinat”, a adăugat premierul Florin Cîţu, marţi, la TVR 1.

Premierul a mai spus că Guvernul a făcut tot ce i-a stat în putință, țara noastră este prima din Uniunea Europeană în care te poți vaccina fără programare și ai posibilitatea de a alege cu ce vaccin să te imunizezi.

În ceea ce privește imunizarea, campania de vaccinare funcționează destul de prost

Cîţu mai spune că singura posibilitate de a reveni este ca populația să se vaccineze în continuare, însă la cum au arătat datele din ultima perioadă, care demonstrează că populația s-a ”culcat pe o ureche” în ceea ce privește imunizarea, campania de vaccinare funcționează destul de prost.

„Este o campanie de revenire la normalitate. Doar prin vaccinare putem să revenim la normalitate. Tot aud prin spațiul public discuții despre valul patru. N-ar trebui să avem aceste discuții! În România, astăzi, avem dozele de vaccin necesare să se vaccineze toată lumea. Nu ar trebui să existe această discuție despre valul patru în România. Vrem să ne vaccinăm, nu este obligatoriu, dar dacă ne vaccinăm nu mai avem valul patru. Acest val patru există doar dacă noi nu vrem să ne vaccinăm”a mai subliniat  Florin Cîțu.