Evenimentul Zilei > Actualitate > Noi detalii din dosarul Bănicioiu. Ce spune DNA despre mita încasată
Noi detalii din dosarul Bănicioiu. Ce spune DNA despre mita încasată

Noi detalii din dosarul Bănicioiu. Ce spune DNA despre mita încasată

Noi informații din dosarul penal, deschis de procurorii DNA împotriva fostului ministru al Sănătății Nicolae Bănicioiu, arată că acesta primea mită, de la firmele cărora le-ar fi facilitat accesul la contractele cu spitalele din București, printr-o persoană intermediară.

Fostul ministru al Sănătății, Nicolae Bănicioiu, avea un om de legătură care colecta „comisioanele” de la firmele care derulau contracte cu spitalele din București. Informația apare în declarațiile martorilor audiați de procurorii DNA în ancheta care îl vizează pe actualul deputat Pro România, Nicolae Bănicioiu. El este acuzat că ar fi primit o mită în valoare de 2,6 milioane de lei, de la doi oameni de afaceri, pe vremea când era ministru al Sănătății în Guvernul Ponta, în perioada 2014 – 2015, pentru a numi anumiți directori de spitale.

„Cunosc că Bănicioiu Nicolae avea, de asemenea, persoane interpuse în cadrul Disan Ortomed SRL şi Hemos Med SRL, prin intermediul cărora încasa, la sfârşitul anului, «comisioane» sub formă de dividende. Ştiu că persoana interpusă de Bănicioiu Nicolae în cadrul societăţilor anterior menţionate se numea Cătălina Furtună. Mai specific faptul că eu m-am ocupat de efectuarea demersurilor necesare pentru dobândirea calităţii de asociat a numitei Cătălina Furtună în cadrul Disan Ortomed SRL şi Hemos Med SRL”, se arată într-o declarație de martor citată de justnews.ro.

Potrivit aceleași surse, în referatul DNA se face referire la o întâlnire în care intermediarul, Cătălina Furtună, ar fi solicitat deschiderea unui cont de cheltuieli la care să fie atașat un card pentru soția lui Nicolae Bănicioiu.

„În data de 16.04.2015 a avut loc o întâlnire între …. şi Furtună Cătălina Alexandra. În cadrul acestei întâlniri, Furtună Mihaela, persoană interpusă de Bănicioiu Nicolae, spune că acesta doreşte deschiderea a două subconturi, pe unul dintre acestea urmând să îi facă un card soţiei acestuia, Bănicioiu Mihaela. Din discuţiile purtate rezultă că aceste conturi vor fi deschise pe numele numitei Furtună Cătălina. Se discută, de asemenea, despre Hemos Med SRL şi despre dividentele ce urmează a fi repartizate din această societate”, se arată în referatul DNA

Procurorii cer ridicarea imunității

Nicolae Bănicioiu este vizat de o anchetă a procurorilor DNA în care este acuzat de trafic de influență și luare de mită. Într-un comunicat de presă transmis de DNA marți, 20 octombrie, se arată că investigația vizează suspiciuni legate de săvârșirea unor fapte de corupție în legătură cu mai multe contracte de comercialzare a unor echipamente medicale.

Aceste achziții au fost făcute de spitalele publice din București și din județul Ilfov, aflate în subordinea Primăriei Capitalei și a Ministerului Sănătății, de la firmele unor afaceriști care i-ar fi oferit lui Nicolae Bănicioiu o mită de 2,6 milioane de lei.

Conform legii, se arată în comunicatul de presă, procurorul șef al DNA a făcut demersurile în vederea sesizării Camerei Deputaților pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de Nicolae Bănicioiu, având în vedere că acesta este deputat, iar la data la care s-ausăvârșit faptele deținea funcția de ministru al Sănătății.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: