Evenimentul Zilei > International > Noapte de coșmar în Turcia. Peste 100 de replici cu magnitudine de peste 4 grade pe scara Richter
Noapte de coșmar în Turcia. Peste 100 de replici cu magnitudine de peste 4 grade pe scara Richter

Noapte de coșmar în Turcia. Peste 100 de replici cu magnitudine de peste 4 grade pe scara Richter

Coșmarul din Turcia nu s-a terminat. Peste 100 de replici mari, cu magnitudini de peste 4 grade pe scara Richter au urmat după cutremurul devastator de luni dimineață. Oamenii sapă cu mâinile goale în pământ pentru a scoate cât mai multe persoane de sub dărmături, însă autoritățile se așteaptă ca numărul persoanelor decedate să ajungă la 10.000.

Cutremurul de luni dimineață din Turcia, cu o magnitudine de 7.8 grade pe scara Richter, a fost unul devastator. În timp ce salvatorii încearcă să scoată oamenii de sub dărâmături, au mai urmat peste 100 de replici, toate având o magnitudine de peste 4 grade pe scara Richter.

Potrivit rapoartelor, pe măsură ce timpul trece de la cutremurul inițial, magnitudinea dar și frecvența replicilor scade. Cu toate acestea, încă sunt înregistrate replici ale seismului cu magnitudini cuprinse între 5 și 6 grade pe scara Richter, care se întind pe o distanță de peste 300 de kilometri. Ele reprezintă un risc mare de deteriorare a clădirilor afectate de cutremurul inițial. Toate replicile cu o intensitate medie reprezintă o amenințare pentru echipele de salvatori care se află printre dărâmături, în căutarea victimelor, potrivit CNN.

Ce s-a întâmplat cu puțin timp înainte de cutremurul devastator din Turcia

Pe rețelele de socializare este distribuită o filmare făcută cu puțin timp înainte de cutremurul inițial. În imagini se poate observa un „comportament ciudat” al păsărilor. Unul dintre internauții care au distribuit imaginile a scris la descriere că „păsările știau ce urma să se întâmple”.

Fără o explicație exactă, animalele se comportă diferit înainte de un cutremur sau orice alt dezastru natural. Potrivit Național Geographic, păsările ar putea să migreze în afara cursului sau pot avea activitate în momente neobișnuite. Atât păsările, cât și restul animalelor, pot simți cutremurele și tsunami-urile cu câteva secunde înainte că acestea să se producă.

Despre un comportament ciudat al păsărilor înainte de cutremur a scris și ziarul The Washington Post, precizând că mii de păsări și-au luat zborul brusc, toate în același timp, înainte de un cutremur.

„Sâmbătă, la ora 6:47, mii de păsări și-au luat zborul în tot statul Oklahoma. Radarele meteorologice s-au luminat cu albastru și verde, semnificând că un număr mare de păsări și-au luat brusc zborul aproape în același timp. Apoi, la ora 7:02 a.m., un cutremur cu magnitudinea 5,6 a lovit statul, având originea în comitatul Pawnee”, scria WP în 2016.

Cercetătorii nu au un răspuns cu privire la modul în care simt animalele dezastrele naturale. O ipoteză sugerează că ar fi vorba despre o serie de unde sau indicatori, cum ar fi undele P, pe care oamenii nu le pot detecta.