Cele mai vulnerabile clădiri din București în caz de cutremur. 438 de străzi blocate pe 25 de kilometri lungime

Cele mai vulnerabile clădiri din București în caz de cutremur. 438 de străzi blocate pe 25 de kilometri lungimeBLoc de locuințe. Sursa: Dreamstime.com

Asociația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS) a anunțat care sunt cele mai vulnerabile clădiri din București în caz de cutremur și care sunt străzile care ar putea să se blocheze.

Cea mai recentă hartă a vulnerabilităților seismice din București datează din decembrie 2022, fiind întocmită de membrii Re:Rise - Asociația pentru Reducerea Riscului Seismic. Harta este actualizată pe 14 decembrie 2022 cu cele mai recente date furnizate de Asociația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS) privind clădirile vulnerabile din București.

Potrivit Re:Rise - Asociația pentru Reducerea Riscului Seismic, harta arată:

438 de străzi în risc de blocaj din cauza dărâmăturilor, pe o lungime totală de 25 km;

de 15 ori suprafața Parcului Cișmigiu arie totală posibilă a zonelor cu dărâmături;

25 de km lungime totală a segmentelor de drum ce pot fi blocate

Clădirile care vor cădea la cutremur

„Iar această imagine a impactului încă nu este una completă. La baza calculelor stau doar acele clădiri despre care știm „cu acte” că sunt extrem de vulnerabile, adică doar cele care au fost expertizate (și cuprinse în lista oficială a AMCCRS).În mod cert, anumite zone afectate vor fi foarte dificil de accesat de către echipele de intervenție, sau chiar imposibil în primă instanță. La o analiză atentă a hărții DupaCutremur.ro, putem deja identifica anumite zone ce riscă să se transforme în adevărate „enclave”, izolate de ambulanțe, pompieri și alte echipaje de intervenție în acele momente critice”, spun specialiștii asociației.

Membrii asociației insistă să facă precizări: „Pe hartă (n.r. - disponibilă AICI) sunt marcate toate clădirile despre care știm că sunt foarte vulnerabile (RS I, U1, U2, U3, RS II) și care își pot pierde stabilitatea odată cu următorul cutremur major. Nimeni nu poate prezice cum se vor comporta toate aceste clădiri.”

Informațiile despre cele mai vulnerabile clădiri din București în caz de cutremur sunt disponibile pe platforma Dupacutremur.ro, realizată în colaborare cu voluntarii de la Geospatial.ro. Clădirile din Capitală, în special cele din centrul Bucureștiului, sunt primele care vor cădea la cutremur, au mai spus analiștii.

„Cele mai periculoase zone pentru locuitori, în caz de cutremur, sunt Bucureşti, Ploieşti, Buzău, Focşani sau Iaşi şi toate zonele cuprinse între ele, urmate în topul intensităţii de Roman, Bacău, Piteşti, Giurgiu şi toate zonele din acest perimetru. În zonele cu risc intermediar se mai află şi Cernavodă, Tulcea”, arată statistica întocmită de INFP.

Ne puteți urmări și pe Google News