Harta care îți arată cât de în siguranță ești în caz de cutremur. Tot ce trebuie să știi

Harta care îți arată cât de în siguranță ești în caz de cutremur. Tot ce trebuie să știiSursa: arhiva EVZ

România a fost puternic zguduită în această dimineaţă de un seism cu magnitudinea de 5,8 pe scara Richter, iar acesta s-a resimțit și la București, orașul cu cele mai multe clădiri cu bulină roșie. Poți verifica și pe hartă cât de în siguranță ești în caz de cutremur.

Azi, România a fost puternic zguduită de un cutremur cu magnitudinea de 5,8 pe scara Richter. Institutul Naţional pentru Fizica Pământului a arătat care sunt cele mai periculoase şi cele mai sigure oraşe, în caz de seism.

Potrivit istoricului seismografic din România, judeţele Timiş, Caraş Severin, Satu Mare şi Constanţa sunt cele mai sigure locuri, în cazul unui cutremur, precum şi graniţa dintre judeţele Suceava şi Maramureş. Sigure sunt și zonele cuprinse între Oradea, Cluj, Deva şi Bistriţa. Un alt punct izolat de siguranţă este între judeţele Sibiu şi Braşov.

„Cele mai periculoase zone pentru locuitori, în caz de cutremur, sunt Bucureşti, Ploieşti, Buzău, Focşani sau Iaşi şi toate zonele cuprinse între ele, urmate în topul intensităţii de Roman, Bacău, Piteşti, Giurgiu şi toate zonele din acest perimetru. În zonele cu risc intermediar se mai află şi Cernavodă, Tulcea", arată statistica întocmită de INFP.

Sursă hartablocuri.ro.

Bucureștiul va cădea la un cutremur puternic

În România sunt 2.687 de clădiri cu risc seismic I și II, majoritatea fiind în București, arată datele Ministerului Dezvoltării. O analiză a Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă arată că situația clădirilor aflate în pericol în caz de cutremur puternic este mult mai gravă: în cazul unui cutremur similar celui din 1977, 23.000 de clădiri din Capitală pot suferi „avarii semnificative”. Sectorul 1 este cea mai periculoasă zonă.

„Tot ce s-a construit între 1990 şi 2007, aproximativ 400.000 de clădiri, au date de construcţii ambigue. Informaţiile despre rezistenţa lor par să fie doar la echipele de construcţie, nu şi în documentele oficiale. Dar dacă s-au respectat măcar norme de bun simţ, dacă nu întocmai normele de rezistenţă seismică, atunci locuitorii lor ar trebui să fie în siguranţă, în cazul unui cutremur", explică inginerul structurist.

O explicație a avut și Clotilde Armand, primarul Sectorului 1. „În acest moment există o legislație care mai degrabă nu-ți permite să consolidezi clădirile cu risc seismic. Degeaba avem un buget generos la sectorul 1, dacă n-avem atribuții administrative! Codul Administrativ actual este o aiureală pentru primăriile din București. O spun din nou răspicat: Capitala are nevoie de o nouă lege care să permită primăriilor să acționeze”, a subliniat Clotilde Armand pe Facebook.

Ce să faci în caz de cutremur

Specialiștii au oferit și o serie de sfaturi în caz de cutremur. Păstrați-vă calmul, nu intrați în panică, liniștiți-i și pe ceilalți, protejați copiii, bătrânii și femeile. Dacă sunteți afară rămâneți departe de clădiri, feriți-vă de tencuieli, cărămizi, coșuri, parapete, cornișe, geamuri, care de obicei se pot prăbuși în stradă. Dacă vă aflați înăuntru, nu vă apropiați de ferestre, ci stați înspre centrul clădirii, lângă un perete structural rezistent. Protejați-vă sub o grindă solidă, birou, masă, iar copiii sub băncile din clasă sau mese. Sprijiniți-vă cu mâinile de podea sau țineți-vă cu mâinile de piciorul unei mese sau de tocul ușii pentru a vă asigura stabilitatea.

Vă mai puteți proteja stând la podea lângă un perete solid, ghemuit pe genunchi și coate, cu fața în jos: cu palmele împreunate vă veți proteja capul (ceafa), iar cu antebrațele pe lateral, fața.

Ne puteți urmări și pe Google News