Evenimentul Zilei > Social > Nicuşor Dan a blocat o investiţie de 11 milioane de euro. Cum motivează primarul general al Capitalei acest gest
Nicuşor Dan a blocat o investiţie de 11 milioane de euro. Cum motivează primarul general al Capitalei acest gest

Nicuşor Dan a blocat o investiţie de 11 milioane de euro. Cum motivează primarul general al Capitalei acest gest

Nicuşor Dan a anunţat pe social media că demersurile în justiţie ale Primăriei Generale pentru a opri demolarea caselor de patrimoniu din strada Icoanei 2- 8 au fost admise.

O investiție imobiliară de aproape 11 milioane de euro a fost blocată de Nicușor Dan. Dezvoltatorul a declarat: ”Am încercat să discutăm cu Nicuşor Dan, dar ne-a refuzat și a zis că nu are ce să vorbească pentru că suntem niște infractori”
Numai că, în replică, dezvoltatorul imobiliar a transmis că a fost tot timpul deschis la dialog, a obţinut toate documentele necesare şi a respectat întotdeauna parametrii urbanistici pentru fiecare zonă protejată. În plus, şi dezvoltatorul a transmis lui Nicușor Dan că a câştigat procesul şi poate relua lucrările.

Nicuşor Dan a blocat o investiţie de 11 milioane de euro

 

În anul 2018, dezvoltatorul imobiliar Homing Properties a achiziționat imobilele din strada Icoanei nr. 2-8, București, demarând proiectul ”Icoanei Gardens”.

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, susține, exact așa cum spun reprezentanții Homing Properties, că există suspiciuni de ilegalitate, în pofida faptului că societatea a obținut, pe parcursul a doi ani de zile, toate avizele și autorizațiile necesare (certificat de urbanism, autorizație de demolare, autorizație de construire etc.).

”Totul a mers bine, cu dificultățile de rigoare, ca orice alt proiect, trebuie obținute avizele și toate autorizațiile pentru a dezvolta un asemenea proiect. Noi le-am obținut pe toate, pe parcursul anilor 2019-2020 și, când am demarat lucrările de demolare, ne-am trezit cu o adresă de la domnul primar, Nicușor Dan, prin care ne-a anunțat că suspendă autorizația de demolare și de construire, plus certificatul de urbanism, existând… puternice suspiciuni de ilegalitate, fără a ne da vreo explicație despre care sunt ele, fără să ne întrebe nimic”, a declarat Tomas Manjon, managing partner Homing Properties.

Dezvoltatorul îl contrazice pe Nicuşor Dan: imobile nu sunt clasate ca monumente istorice

Dezvoltatorul Homing Properties: „Compania va dezvolta în această zonă un proiect rezidenţial ce presupune o investiţie de 10 milioane de euro, iar proiectul va integra elemente din clădirile vechi (Strada Icoanei nr. 2-8), pe care le-a achiziţionat încă din 2018. Conform documentelor furnizate de Ministerul Culturii, acestea nu sunt clasate ca monumente istorice şi nu sunt nici vizate pentru a fi clasate ca monumente istorice, deci nu exista obligaţia păstrării lor.

„Înainte am făcut un Due Diligence şi ne-am adresat Ministerului Culturii, că să verificăm dacă vreunul dintre imobile era clasat ca monument istoric, sau era vizat pentru a fi clasat monument istoric. Prin adresele 1869/21.05.2018 şi 1870/21.05.2018, Ministerul Culturii a confirmat că niciunul dintre imobilele din Icoanei 2-8 nu era într-o asemenea situaţie. Nu în ultimul rând, am comandat un studiu istoric la un specialist în domeniu, ca să înţelegem cum au evoluat imobilele în timp şi care este istoricul lor. Concluziile au fost că aceste clădiri nu au valoare de patrimoniu pentru a fi conservate, dar au elemente frumoase care ar merita păstrate”, se arată în document.

Autorizaţia de construcţie şi demolare a fost obţinută la sfârşitul lui 2020, după mai multe consultări cu Comisia de Cultură şi Comisia de Trafic, care au solicitat corecţii la proiect, corecţii ce au fost implementate”, a transmis, vineri seară, compania.  Mai multe detalii despre acest caz puteţi citi AICI.