Nicolae Iorga. Atac la opera marelui istoric. Evenimentul istoric de la ora 12:00

Nicolae Iorga. Atac la opera marelui istoric. Evenimentul istoric de la ora 12:00

Nicolae Iorga. Atac la opera marelui istoric. Emisiunea Evenimentul istoric, de la ora 12:00

Astăzi, în podcastul dedicat istoriei, Dan Andronic, împreună cu invitatul său, istoricul Alex Mihai Stoenescu, reiau discuția despre personalitatea lui Iorga.

Iorga, personalitate dominantă în spațiul academic și cultural românesc

Nicolae Iorga, cu vastele sale contribuții la istoria și cultura română, era cunoscut pentru opiniile sale puternice și personalitatea sa dominantă în spațiul academic și cultural românesc.

Abordarea sa față de istorie era adesea influențată de naționalismul său profund și de viziunea asupra unității și continuității istorice a poporului român. Aici a apărut și cea mai puternică încercare din viața sa.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un grup de tineri istorici, Constantin C. Giurescu, Gheorghe Brătianu și Petre Panaitescu i-au contestat una din operele fundamentale. Relația dintre Nicolae Iorga și Constantin C. Giurescu este una importantă în contextul istoriografiei românești, fiind marcată de respectul profesional reciproc și de colaborare în domeniul istoric.

Relația Nicolae Iorga - Constantin C. Giurescu

Până la un punct, pe care Dan Andronic, împreună cu invitatul său, istoricul Alex Mihai Stoenescu îl va aprofunda. Nicolae Iorga (1871-1940), unul dintre cei mai prolifici și influenți istorici, scriitori și oameni politici români ai timpului său, a avut un rol semnificativ în dezvoltarea cercetării istorice și culturale în România.

Pe de altă parte, Constantin C. Giurescu (1901-1977) a fost, de asemenea, un istoric remarcabil, cunoscut pentru contribuțiile sale substanțiale la studiul istoriei României.

Relația dintre cei doi s-a bazat pe un teren comun al interesului pentru istorie și patrimoniul cultural românesc. Iorga a fost mentorul și o sursă de inspirație pentru mulți tineri istorici, inclusiv pentru Giurescu.

Emisiunea în direct:

Despre toate acestea, vineri, 16 februarie 2024, de la ora 12.00 pe canalul YouTube "Hai România" și pe facebook, puteți urmări această captivantă discuție.

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro