Nicolae Ciucă explică de ce nu s-au putut obține finanțări prin PNRR pentru construcția spitalelor regionale: „Am avut o condiție de la UE”

Nicolae Ciucă explică de ce nu s-au putut obține finanțări prin PNRR pentru construcția spitalelor regionale: „Am avut o condiție de la UE” Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Premierul Nicolae Ciucă a abordat problema construcției spitalelor de mari dimensiuni în România, motivând de ce țara noastră nu a putut obține prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) finanțări pentru acestea.

Potrivit premierului, Uniunea Europeană a impus limite de preț pentru marile spitale, așa că au fost nevoiți să găsească o nouă soluție pentru marile investiții în sănătate. În acest context, se vor obține bani prin alte programe.

Nicolae Ciucă spune că UE a limitat finanțările în sănătate

„În PNRR nu a putut fi inclus niciun spital care a depășit suma de 250 de milioane de euro. Am avut condiție de la UE ca din spitalele care vor fi construite prin PNRR cel puțin trei să fie mari, iar restul mai mici. Cele mari, discutând despre suma de un miliard de euro nu puteau să se încadreze spitale de 500 de milioane de euro și să lase bani și pentru cele mai mici”, a spus premierul.

El a adăugat că lista va rămâne deschisă, iar finanțările pentru spitalele regionale din marile orașe ale țării se vor face prin programul național Sănătate și împrumuturi de la Banca Europeană de Investiții. Prim-ministrul a punctat că era incorect să se limiteze la un singur spital, iar decizia luată a fost una corectă.

Ne puteți urmări și pe Google News

În cazul unui dezastru, autoritățile au o reacție doar de moment

În contextul dezastrelor produse de cutremurele din Turcia, Nicolae Ciucă s-a referit la atitudinea autorităților de la noi, care au o reacție doar de moment, iar pe măsură ce timpul trece, totul dispare. El este de părere că trebuie să avem un comportament pro-activ, nu doar reactiv.

„Toate aceste date despre ceea ce trebuie să facă populația în astfel de situații au fost prezentate de către șeful DSU. Am luat decizia ca până săptămâna viitoare fiecare instituție publică să preia acest site cu informații, în așa fel încât oamenii să se poată informa. La nivelul DSU vor urma acțiuni și activități practice pentru ca oamenii să știe cum să reacționeze în caz de cutremur.

Până în acest moment nu am putut să constatăm decât comportament reactiv. După aproape o săptămână de la analiza respectivă, am concluzionat că este nevoie ca Guvernul să se implice pentru a coordona implementarea și verificarea măsurilor anti-cutremur. De fiecare dată avem această reacție și avem acel entuziasm, de parcă de a doua zi se întâmplă ceva”, a punctat premierul în conferința de presă susținută joi.