Evenimentul Zilei > Politica > Nicolae Ciucă, despre pericolul de la centrala nucleară – Zaporojie. „Avem luate toate măsurile pentru protejarea populaţiei”
Nicolae Ciucă, despre pericolul de la centrala nucleară – Zaporojie. „Avem luate toate măsurile pentru protejarea populaţiei”

Nicolae Ciucă, despre pericolul de la centrala nucleară – Zaporojie. „Avem luate toate măsurile pentru protejarea populaţiei”

Prim-ministrul Nicolae Ciucă i-a asigurat pe români că autoritățile au luat măsuri pentru a îi proteja, în cazul unui eveniment neplăcut la centrala nucleară de la Zaporojie.

După ce oficialii statelor din UE au declarat că centrala nucleară de la Zaporojie ar putea aduce doar probleme, premierul Nicolae Ciucă a precizat că autoritățile din România au luat toate măsurile pentru a proteja populația și că nu există motive de îngrijorare.

„În ultimele zile, pe fondul evenimentelor din Ucraina, din zona centralei nucleare de la Zaporojie, au existat o serie întreagă de date şi informaţii referitoare la pericolul pe care îl poate reprezenta un eveniment la această centrală. Până la acest moment, vreau să asigur şi să dau, de asemenea, garanţii cetăţenilor că nu avem date care să justifice niciun fel de îngrijorare, monitorizăm permanent toate datele legate de mediu şi suntem în permanentă legătură cu autorităţile europene de specialitate, precum şi cu partenerii noştri din Ucraina”, a declarat Nicolae Ciucă, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern. El a subliniat că românii sunt în siguranță și că trebuie să își păstreze calmul. „Avem luate toate măsurile pentru protejarea populaţiei”, a transmis premierul.

Sursa foto: gov.ro

Pericolul de la centrala nucleară Zaporojie

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a avut o părere diferită despre centrala Zaporojie. El i-a îndemnat pe români să meargă de urgență la medicul de familie pentru a lua din timp pastilele de iod. Și autoritățile internaționale au intrat în alertă, iar Agenția Internațională pentru Energie Atomică a avertizat cu privire la „riscul foarte real al unui dezastru nuclear”.

Rusia deține centrala nucleară situată în sudul Ucrainei, dar și zonele învecinate până aproape de teritoriul controlat de ucraineni. Chiar dacă nu funcționează toate cele șase reactoare nucleare, centrala poate fi un pericol pentru țările din UE.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a declarat luni că „orice atac la o centrală nucleară este un lucru sinucigaș” și a cerut să li se permită inspectorilor internaţionali accesul la centrala nucleară pentru a face investigații, potrivit Infoactual.