România a donat Republicii Moldova un milion de pastile de iodură de potasiu, necesare în cazul unui incident nuclear

România a donat Republicii Moldova un milion de pastile de iodură de potasiu, necesare în cazul unui incident nuclear Sursă foto: Arhiva EVZ

Zeci de milioane de pastile de iodură de potasiu au fost achiziționate de autoritățile române pentru a fi administrate populației în cazul unui incident nuclear. Un milion din aceste pastile au fost donate Republicii Moldova.

România a donat Republicii Moldova un lot de peste un milion de pastile de iodură de potasiu,după ce Ministerul Sănătății din țara vecină a purtat discuții cu partea română.

Comprimatele de iodură de potasiu vor fi distribuite de Agenția Națională pentru Sănătate Publică centrelor de sănătate din teritoriu, la indicația Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, potrivit agro.md.

În România, ministrul sănătății i-a îndemnat pe români să meargă după pastila de iod

În cursul zilei de luni, ministrul sănătății din România, Alexandru Rafila, le-a cerut românilor să se prezinte „cât mai repede” la medicul de familie pentru a primi rețeta pastilei de iod, necesară în caz de incident nuclear.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Distribuţia pastilelor de potasiu este perfect funcţională, îndemn pe toată lumea, toate persoanele cu vârsta de până la 40 de ani să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripţia şi avem 2.500 de farmacii în toată ţara de unde îşi pot ridica în mod gratuit aceste pastile. Deci este un sistem perfect funcţional, este important ca oamenii să apeleze la sistemul pe care noi am reuşit să-l punem la punct”, a declarat luni ministrul.

Unii pacienți au crezut că este iminent un incident nuclear și au dorit să și înghită pastila, conform spuselor unui medic de familie.

Când trebuie administrate pastilele de iod

Potrivit unor precizări venite din partea Ministerului Sănătății în urma declarațiilor făcute de Alexandru Rafila, administrarea pastilei de iodură de potasiu trebuie făcută numai în caz de expunere la un incident nuclear.

„Este contraindicată administrarea preventivă a comprimatelor”, se arată în comunicatul emis de Minister.

Prin urmare, pastilele pot fi luate doar în momentul în care autoritățile ne informează că un incident nuclear a avut loc și că le putem lua.

România ar fi cumpărat încă din primăvară 30 de milioane de pastile de iod de la Antibiotice Iași în această primăvară pentru a fi distribuite populației, de teama unui posibil accident nuclear, în contextul războiului din Ucraina.

Pastilele au costat aproximativ șase milioane de euro, iar achiziția a fost făcută de Autoritatea Națională a Rezervelor de Stat.