Nicolae Ceaușescu a făcut mereu „cărțile”. Moment de cotitură în viața fostului lider comunist

Nicolae Ceaușescu a făcut mereu „cărțile”. Moment de cotitură în viața fostului lider comunist Nicolae Ceaușescu. Sursa foto: Arhiva EVZ

Nicolae Ceaușescu a îmbrăcat haina militară timp de patru ani și jumătate. Fostul lider al României a îmbrăcat haina de general, fără a fi efectuat măcar o zi de instrucție militară. Cu toate acestea, s-a preocupat mereu de Armata Română.

Datele istorice arată că Nicolae Ceaușescu a devenit general-maior pe 18 martie 1950. În același timp, el ocupa funcțiile de ministru adjunct al Apărării și Șef al Direcției Superioare Politice a Armatei (DSPA). Până în acel moment, liderul comunist a lucrat la Ministerul Agriculturii, dar Partidul a decis atunci că avea experiența necesară de a schimba peste noapte domeniul. Așadar, el a devenit adjunctul lui Emil Bodnăraș, ministrul al Forțelor Armate în epocă.

În Armata Română începuse, după sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, din mai 1945, un proces de sovietizare și de epurare a vechilor militari. Așadar, ofițerii de carieră, crescuți și avansați pe perioada monarhiei, au fost eliminați sau trecuți în rezervă. Noua Armată, cea Populară, nu mai avea nevoie de serviciile lor.

Cum a fost numit Nicolae Ceaușescu general

Ceaușescu a fost trimis acolo pentru a urma noua instrucție militară și pentru a învăța ideologia din acea perioadă. Totul s-a întâmplat foarte repede pentru că nu mai era disponibil foarte mult timp pentru noua administrație comunistă. În acest context, Nicolae Ceaușescu s-a înscris și a absolvit Academia Militară.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cub toate acestea, uniforma militară l-a schimbat pe liderul comunist. Un membru al familiei chiar a precizat ce schimbări a văzut. „Când l-am văzut pentru prima data pe unchiul meu, Nicolae, eu aveam vreo patru ani, iar el spre 40. Mi-a plăcut foarte mult și pentru un timp a devenit unchiul meu preferat…La început, copil fiind, m-au impresionat la el haina militară, care de altfel îi venea și foarte bine, și părul foarte bogat și ondulat!”, a mărturisit o nepoată a fostului președinte.

De asemenea, Silviu Brucan, care lucra ca ziarist la „Scânteia”, a descris transformarea lui Ceaușescu. „Arăta altfel, devenise important” și aștepta să fie salutat în primul rândul de către cei din jur.

Schimbarea lui Nicolae Ceaușescu în politică

Liderul comunist a studiat între 1951 și 1952  despre „meseria de comisar politic”. El a fost prezent preț de câte două luni pe an, la Academia Militară rusă „Mihail Frunze”, din Moscova. Cu toate acestea, liderul comunist nu a reușit să învețe limba rusă. Așadar, el a folosit toată viața un translator argumentând că nu voia să întâmpine greșeli.

Istoria a păstrat însă și câteva momente aparte din această perioadă a vieții lui Ceaușescu. El nu întârzia niciodată la locul de muncă. Mai mult decât atât, venea cu un sfert de oră mai devreme. Așadar, la opt fără un sfert lumea se obișnuise cu el la birou deja. În jurul orei prânzului, Ceaușescu obișnuia să stea singur. Astfel, în acea perioadă nu erau programate întâlniri. Ulterior,  în compania liderilor partidului, cu Gheorghe Gheorghiu Dej, a asistat la diverse manevre și aplicații militare. Aceste evenimente trebuiau să demonstreze că noua Armata Română e pregătită să facă față amenințărilor „regimurilor dușmănoase”.

Mai mult decât atât, un alt eveniment important de amintit este că, în această epocă, s-a născut și rivalitatea cluburilor sportive militare. Este vorba pe de o parte cel al Armatei, fostul Club Central al Armatei (CCA), pe de alta, cel al Ministerului de Interne. Nicolae Ceaușescu a fost un înfocat susținător al CCA, notează Impact.ro.