Agenția maghiară MTI arată că precedentele două tentative ale UDMR de a promova în Parlament un proiect de lege privind autonomia au arătat că nici un alt partid nu susține această idee.

Liderul UDMR a mai spus că mediul internaţional pentru acceptarea autonomiei este mai neprielnic acum decât a fost în urmă cu zece sau douăzeci de ani. Motivul?

,,Este dificil să aduci ca argument faptul că autonomia aduce stabilitate unei regiuni” după evenimentele din Spania (tentativa de obținere a independenței Cataloniei) sau Marea Britanie (secesiunea Scoției).”

Această declarație a liderului UDMR a fost făcută după ce la o masă rotundă organizată, azi, în cadrul celei de-a 30-a ediţii a Universităţii de Vară de la Tuşnad,  reprezentanţii partidelor şi organizaţiilor politice maghiare din Transilvania au convenit să elaboreze, până la sfârşitul lunii septembrie, un plan de acţiune pentru cooperarea operativă din următorii doi ani.

Elaborarea acestui plan comun de acţiuni a fost anunţată de Katalin Szili, reprezentantul premierului ungar la această întâlnire.