Conform specialistilor de la Sportwettenanbieter.com, New England Patriots este considerata cea mai de succes franciza din ultima decada. Patriots au castigat in acest interval de timp trei SuperBowl-uri, in conditiile in care nu beneficiaza totusi de cel mai mare buget. La New England Patriots il gaseam cu cativa ani in urma si pe Zoltan Mesko, primul jucator roman care a activat in fotbalul american profesionist.

Denumirea acestui sport nu face referire la faptul ca mingea este lovita cu piciorul, rar intamplandu-se acest lucru. Acest gest este sanctionat si interzis de regulament de cele mai multe ori. De ce "football"? Pentru ca mingea cu care se joaca masoara in jur de 30 de cm, adica 1 foot (unitate de masura folosita de americani).

Regulamentul NFL (NFL Wetten Tipps) este unul foarte stufos, in sensul in care exista multe scenarii explicate pe indelete. Foarte complicat, daca e sa ne gandim ca scopul jucatorilor celor doua echipe implicate este unul bine stabilit: sa castigi 10 yarzi din patru incercari!

Fotbalul american este practicat atat de barbati, cat si de femei, respectiv copii, de la varste destul de fragede. Cei mici intra in contact cu fotbalul incepand cu varsta de 8 ani. Atunci cand este jucat de placere, vorbim despre flag-football, care presupune echipe mixte, formate din 7 jucatori ce urmaresc sa desprinda steagul de la braul oponentului.

NFL, un show cu toate ingredientele

Fotbalul american jucat la nivel profesionist, pe de alta parte, contine aproape toate elementele prezente in filme: jucatori bine echipati de sus pana jos, inclusiv casti rezistente si protectii utilizate in zona umerilor. Copiii integrati in sistem sunt urmariti in mod minutios. Se pune un mare accent pe scoala si educatie, in general, dupa care urmeaza calitatile atletice cu care a fost inzestrat fiecare copil in parte.

In meciul programat la sfarsitul saptamanii vor juca numai copiii care au avut un comportament impecabil la antrenamente si care au rezultate bune la invatatura. Americanii isi respecta mult sportivii, pe care ii considera adevarate repere sociale si morale, inainte de toate.

Fotbalul american se deosebeste fata de baschet printr-o litera de regulament conform careia jucatorii trebuie sa evolueze in echipele universitare o perioada de minim trei ani inainte de a ajunge in NFL. LeBron James sau Kobe Bryant, in schimb, au avut posibilitatea de a ajunge direct de pe bancile liceului in cel mai tare campionat de baschet din lume.

Adolescentii care provin din familii sarace sau chiar cu venituri medii au sanse infime de a urma cursurile unei facultati, tinand cont de taxele de scolarizare exorbitante. Sportul devine astfel unica sansa a multor tineri de a-si depasi conditia!

Liga profesionista nord-americana de fotbal (sau NFL) este considerata o reala industrie, prin prisma banilor care intra in acest circuit. Chiar si in momentele cand criza mondiala s-a resimtit cel mai puternic, in NFL se vorbea despre sume cifrate la 8-9 miliarde de dolari americani. Ca si in fotbalul european, drepturile de imagine constituie cea mai importanta sursa de bani.

Toate echipele din campionat sunt recompensate cu sume egale de bani. Washington Redskins, Dallas Cowboys si New England Patriots, cele mai importante francize din fotbalul nord-american primesc aceiasi bani cu adversarii sai mai slab cotati.

Contractele omologilor lui Lionel Messi sau Cristiano Ronaldo din fotbalul american incaseaza salarii de ordinul zecilor de milioane de dolari. Contractele sunt negociate in functie de experienta, valoare sau varsta. Nu neaparat in aceasta ordine, cu precizarea ca debutantii din NFL isi pot negocia salariul in functie de pozitia de pe care a fost selectat. (P)