Newsweek: Îndulcitorul favorit din alimente are efecte nocive asupra sănătății. Inclusiv deteriorarea ADN-ului
- Dosofteea Lainici
- 13 iunie 2023, 17:53
Populara revistă americană Newsweek a făcut public un fapt alarmant. Zahărul este întotdeauna inammicul sănătății. Dar, când vine vorba de sănătatea ta, trecerea la îndulcitori artificiali ar putea face mai mult rău decât bine. Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord au descoperit într-un studiu recent că o substanță chimică găsită într-unul dintre cei mai folosiți îndulcitori artificiali ne poate distruge ADN-ul. Problema este sucraloza, un îndulcitor cu zero calorii care este de 600 de ori mai dulce decât zahărul, conform FDA.
Splenda este numele de marcă pentru sucraloză, un îndulcitor adesea adăugată la sucurile dietetice, produsele de patiserie, guma de mestecat, gelatinele și deserturile congelate. Se găsește chiar și în medicamente precum Tylenol, Pepcid și medicamente pentru răceală și gripă. Splenda este de 600 de ori mai dulce decât zahărul și este cel mai bine vândut îndulcitor artificial din America, cu vânzări aproximativ duble față de cel mai apropiat rival al său, Sweet’n Low.
Dar s-a descoperit că sucraloza este genotoxică, ceea ce înseamnă că sparge ADN-ul din cromozomi și poate duce la cancer, potrivit unei noi cercetări publicate în Journal of Toxicology and Environmental Health. În corpul uman, sucraloza se descompune într-un compus numit sucraloză-6-acetat, care poate deteriora mucoasa intestinului.
„Alte studii au descoperit că sucraloza poate afecta negativ sănătatea intestinului, așa că am vrut să vedem ce s-ar putea întâmpla acolo”, a declarat Susan Schiffman, Ph.D., autorul studiului și profesor adjunct la Universitatea de Stat din Carolina de Nord, într-un comunicat de presă. Ceea ce au descoperit a fost alarmant: „Sucraloza-6-acetat a crescut semnificativ numărul genelor asociate cu inflamația, stresul oxidativ și cancerul”, au scris autorii studiului. „Studiile noastre in vitro au folosit țesut uman, astfel încât rezultatele sunt direct relevante pentru corpul uman”, a adăugat dr. Schiffman.
Noul studiu se adaugă cercetărilor anterioare care constată că Splenda, sau sucraloza și sucraloza-6-acetatul pot provoca, de asemenea, leziuni intestinale. „Când am expus sucraloza și sucraloza-6-acetat la țesuturile epiteliale intestinale – țesutul care căptușește peretele intestinal – am descoperit că ambele substanțe chimice provoacă „intestin permeabil”, a spus dr. Schiffman. „Practic, fac peretele intestinului mai permeabil. Un intestin permeabil este problematic, deoarece înseamnă că lucrurile care ar fi în mod normal eliminate din corp în fecale se scurg în schimb din intestin și sunt absorbite în fluxul sanguin”, a adăugat dr. Schiffman. „Studiile științifice independente arată că ingestia de sucraloză poate deteriora membranele celulare ale intestinului și poate provoca sindromul de colon iritabil”, a spus dr. Schiffman pentru Newsweek.
Unii experți în sănătate pun la îndoială și relevanța noului studiu
Producătorii de îndulcitori artificiali susțin însă că produsele lor sunt sigure. „Sucraloza a fost supusă unuia dintre cele mai extinse și amănunțite programe de testare efectuate asupra oricărui aditiv alimentar din istorie, ceea ce a dus la un consens cu privire la siguranța acestuia în întreaga comunitate științifică și de reglementare globală”, a declarat un reprezentant al Asociației Internaționale a Îndulcitorilor pentru Newsweek.
„Descoperirile ridică potențial descoperiri care merită studii suplimentare, dar nu reflectă practic ceea ce ingestia ocazională sau chiar frecventă de alimente și băuturi îndulcite cu sucraloză are asupra sănătății”, a spus dr. John Damianos, rezident în spital la Yale School of Medicine. Cu toate acestea, îndulcitorii artificiali au fost analizați de ani de zile și mai multe studii au legat produsele de riscuri pentru sănătate.
Un studiu din 2020 publicat în jurnalul Cell Metabolism a constatat că sucraloza în combinație cu carbohidrații (cum ar fi cele din produsele de panificație) poate transforma rapid o persoană sănătoasă într-una cu zahăr din sânge crescut, relatează The Washington Post. Și în luna mai, Organizația Mondială a Sănătății a recomandat ca îndulcitorii artificiali precum Splenda să nu fie folosiți pentru controlul greutății.
Utilizarea îndulcitorilor artificiali „nu conferă niciun beneficiu pe termen lung în reducerea grăsimii corporale la adulți sau la copii” și „poate exista... un risc crescut de diabet de tip 2, boli cardiovasculare și mortalitate la adulți”, potrivit unei știri ale OMS. eliberare. Având în vedere riscurile tuturor îndulcitorilor adăugați - artificiali, precum și naturali - Dr. Damianos încurajează oamenii să ia în considerare opțiuni sănătoase, cu conținut scăzut de zahăr sau fără zahăr.
„În loc de sifon sau sifon pentru dietă, treceți la apă minerală”, recomandă dr. Damianos, adăugând: „În loc de alimente și băuturi extrem de procesate pentru a satisface nevoia de dulce, luați fructele cu zaharurile lor naturale asociate cu o abundență de fibre și fitonutrienți care vă ajută sănătatea.”