Evenimentul Zilei > Social > News Alert. Nu vei putea să faci asta fără Cartea Electronică de Identitate cu cip! VIDEO
News Alert. Nu vei putea să faci asta fără Cartea Electronică de Identitate cu cip! VIDEO

News Alert. Nu vei putea să faci asta fără Cartea Electronică de Identitate cu cip! VIDEO

Dreptul de a călători în străinătate va reprezenta unul dintre beneficiile pe care le va aduce viitoarea carte de identitate electronică

Posesorii cărților de identitate electronică – cu chip – vor putea călători în străinătate. Aceasta spre deosebire de cei care dețin documente de identitate obișnuite. Precizările vin din partea președintelui Autorităţii pentru Digitalizare a României (ADR), Octavian Oprea. El a vorbit la cea de-a 25-a ediţie a evenimentului Ziua Comunicaţiilor.

Eliberarea cărților de identitate electronică va începe din primele zile ale lunii august. Noua carte de identitate electronică va veni la pachet cu o serie de beneficii. Și, cu toate că aceasta nu este obligatorie, fără acest document cetăţenii români nu vor mai putea călători în afara graniţelor ţării, a declarat Octavian Oprea.

„Cartea de identitate electronică vine la pachet cu multe alte beneficii. Ea nu va fi obligatorie, pentru că există, din păcate, şi cetăţeni care pun la îndoială modul în care datele sunt stocate, faptul că această carte de identitate electronică le va încălca anumite drepturi, ceea ce nu e adevărat. Lor le vom putea oferi posibilitatea de a fi beneficiarii în continuare a unei simple bucăţi de plastic cu care se vor putea identifica în faţa instituţiilor publice din România, dar nu vor mai putea călători în afara graniţelor ţării”, a explicat şeful ADR.

ADR implementează două platforme digitale

Octavian Oprea a precizat că acest document, cartea de identitate electronică, va putea oferi cetăţeanului român posibilitatea de a interacţiona în format digital cu instituţiile publice. Pentru aceasta vor fi implementate alte două proiecte ale Autorității pentru Digitalizarea României.

„E vorba despre nodul eIDAS care va permite comunicarea datelor dintre instituţiile guvernamentale din România împreună cu toate celelalte instituţii de la nivel european. Practic, identitatea noastră va putea circula în toată Uniunea Europeană şi identitatea celorlalţi cetăţeni europeni va putea fi recunoscută de instituţiile publice din România”, a subliniat Octavian Oprea.

Președintele ADR a adăugat că procesul de identificare electronică va fi completat de platforma software centralizată PSCID – Platformei Software Centralizată pentru Identificare Digitală- la care vor avea acces toți cetățenii.

„(…) ca şi completare a acestui proces de identificare electronică a cetăţeanului român, Autoritatea pentru Digitalizarea României are, în acest moment, în implementare proiectul PSCID, platforma software centralizată de identitate digitală care va acţiona ca poartă unică de intrare în toate platformele de e-Guvernare din România”, a mai spus Oprea.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.