Nenorocirea care va lovi toată Planeta! Nici România nu va scăpa. Urmează o criză uriaşă

Nenorocirea care va lovi toată Planeta! Nici România nu va scăpa. Urmează o criză uriaşă Sursă: Ivaylo Sarayski | Dreamstime.com

Lovitură teribilă pentru România, dar şi pentru întreaga Planetă. După doi ani de pandemie, urmaţi de războiul din Ucraina, economia lumii este greu încercată. Acum, urmează o criză uriaşă care va afecta pe toată lumea. Nici ţara noastră nu va fi ocolită.

România va fi lovită de un nou val de scumpiri la alimente şi energie. Războiul dintre Rusia și Ucraina, doi dintre cei mai mari producători de cereale din lume, va influența securitatea alimentară pe tot globul. Nici ţara noastră nu va scăpa de fectele devastatoare.

Nenorocirea care va lovi toată Planeta!

Războiul din Ucraina nu a produs doar morţi şi răniţă, ci şi milioane de refugiațişi zeci de orașe mutilate. La granița României este în derulare cel mai mare conflict declanșat pe continentul european după al doilea război mondial.

„Deci, cleștele energetic Rusesc este inițiat și gândit de foarte mult timp și oficialii uniunii europene, inclusiv oficialii Uniunii Europene, inclusiv oficialii din România, nu s-au trezit. D-abia acum își dau seama ce au făcut. Germania este un importator mare de cărbune rusesc, este un importator mare de petrol rusesc, Europa, Uniunea Europeana este un importator foarte mare de energie”, spune Cosmin Pacuraru, analist piață de energie, conform PRO TV.

Ne puteți urmări și pe Google News

Şi specialiştii din piaţa agricolă spun că acest război va fi un adevărat şoc. „A fost clar un șoc teribil în momentul în care am văzut primele tancuri intrând în Ucraina, iar piețele de mărfuri agricole au reacționat extrem de violent, trimițând cotațiile agricole , vorbesc de cereale și semințe la maxime istorice în termeni de catev ore și câteva zile. Am văzut vârfuri, linii pe burse de 90 de grade interminabile, lucruri care nu s-au mai văzut până acum pe bursele agricole”, a explicat Gabriel Razi, analist piețe agricole.

România, ca multe alte țări, este prinsă la mijloc. După doi ani de pandemie, un buget de stat întins la maximum, o criză a facturilor la energie prost gestionată de autorități, acum vin peste noi consecințele războiului de la graniță.

„Zona de incertitudine acum este atât de mare cum n-a fost niciodată. Trebuie să fim cu toții conștienți că urmează o perioadă economică dificilă, dar costul pe care trebuie să-l plătim e obligatoriu pentru a face față acestei provocări militaro-politice extrem de periculoase. Adică avem de ales între a avea o șansă de a opri războiul și extinderea lui chiar și către granițele noastre și a suporta efectele unei crize economice. Evident, e o opțiune pe care orice om rațional știe cum să o tranșeze”, explică Dan Suciu, purtător de cuvânt BNR, conform sursei citate.

De la începutul războiului, prețul la pompă a crescut la 7, apoi la 8 lei pe litru și chiar peste. A fost suficient ca, săptămâna trecută, o singură benzinărie să afișeze pentru câteva ore un preț de 11 lei pe litru pentru a se crea o isterie națională.

„Astăzi când vorbim noi, litrul de benzină este undeva la 7-8 lei, n-am mai avut un asemenea preț până acum, din punct de vedere istoric. Cei 7-8 lei pe care îi vedem acum sunt rezultatul barlilului din prezent la 120-130 dolari, sau sunt rezultatul barilului la 100 dolari de acum 10 zile.

Da, este, din păcate, rezultatul unui baril ceva mai ieftin decât cel de azi. Depindem foarte mult cât va crește prețul barilului pentru a vedea cât se va duce prețul la combustibil. Asta înseamnă că dacă barilul va rămâne undeva la 124-125 chiar spre 130, să asistăm la un preț la pompă de 10 lei pe litru. Greu de spus, dar evident că influențează orice bun pentru că prețul combustibilului, din păcate, intră în orice alt bun pe care îl cumpărăm”, a mai spus Dan Suciu care spune că pentru lupta cu inflația, Banca Națională va majora dobânzile și vor crește, în schimb, ratele, care oricum erau în creștere.