Nenorocirea care a lovit crunt România! Pierderile sunt imense. Milioane de oameni au de suferit

Nenorocirea care a lovit crunt România! Pierderile sunt imense. Milioane de oameni au de suferit Sursa: Pixabay

Vremea secetoasă din ultima vreme a făcut ca numeroase gospodării din mediul rural să rămână fără apă. Fântânile au început să sece, iar oamenii sunt nevoiți să-și aducă apa potabilă, necesară consumului, de la distanțe foarte mari. Pe de altă parte, investițiile în sistemele centralizate de distribuire a apei bat pasul pe loc, în comunele țării.

Seceta prelungită din ultima perioadă provoacă necazuri oamenilor din satele și comunele țării, mai ales acolo unde nu există sisteme centralizate de distribuție a apei. Resursele de apă potabilă sunt în scădere din cauza vremii uscate, iar fântânile au început să sece. Investițiile în sistemele centralizate de alimentare și distribuție a apei potabile se desfășoară cu mare dificultate. Așa cum se desfășoară mai toate investițiile de pe la noi.

În județul Mehedinți, sunt localități în care oamenii sunt nevoiţi să-și aducă apa de care au nevoie în gospodărie de la mulți kilometri distanță. Zi de zi sau o dată la două zile, aceștia își încarcă butoaiele în mașini sau în căruțe și merg în căutarea prețiosului lichid.

După aproape nouă luni în care cantitățile e precipitații au fost foarte reduse, deficitul de apă se resimte în comuna Husnicioara din județul Mehedinți.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Nu avem apă, cărăm cu cisterna în fiecare zi sau măcar maxim la două zile din altă parte”, spune Gigi Negrescu, fermier de-al locului, conform Radio România Actualități.

sursa foto: EVZ

Primarul ridică din umeri

Emanuil Crețescu, primarul comunei Husnicioara ridică din umeri, atunci când este întrebat despre investițiile în sistemul de alimentare cu apă. El dă vina pe „factorii externi” pentru întârziere lucrărilor. Primarul spune că lucrarea se finalizează în momentul în care va fi semnat procesul verbal de recepție.

„E o întârziere datorită factorilor externi. Sunt niște probleme inerente, dar asta nu înseamnă că așteaptă oamenii de un an și s-a finalizat lucrarea. Nu! Lucrarea se finalizează când e un proces-verbal de recepție şi când nu curge apa. Atunci poți să zici «da, domnule, uite, primăria a implementat un proiect prin PNDL, s-a terminat și nu curge apă la robinet»”, a afirmat primarul Emanuil Crețescu.

Astfel de investiții, în sisteme de alimentare cu apă au fost începute în mai multe localități, fără a fi încheiate. Iar localnicii au aceleași probleme, lipsa apei potabile.

Fermierii sunt disperați! Prețul motorinei va trece pragul istoric de 8 lei/litru. Campania agricolă, în pericol

Sursa: Myrchella | Dreamstime.com

Seceta compromite culturile agricole

Seceta se face simțită și în agricultura țării, dat fiind că a plouat mult mai puțin decât era necesar, la începutul acestui an agricol, adică în ultimele șapte luni. Drept urmare, pe suprafețe întinse, culturile de grâu, secară sau rapiță sunt compromise. Dacă vremea nu se schimbă, aceeași soartă o vor avea și culturile de porumb sau floarea soarelui.

Regiuni întinse din Moldova, Dobrogea, Centrul și sudul Olteniei, centrul și partea estică a Transilvaniei, vestul Banatului și al Crișanei sunt afectate de secetă. Aici a plouat cel mai puțin în ultimele șapte luni. Decembrie a fost singura lună cu precipitații mai consistente, dar cei 50 - 60 de l/mp nu au mai putut compensa lipsa de apă din sol.