Evenimentul Zilei > Politica > Nelu Tătaru a făcut anunţul momentului: Cât va mai rămâne în funcţia de ministru al Sănătăţii?
Nelu Tătaru a făcut anunţul momentului: Cât va mai rămâne în funcţia de ministru al Sănătăţii?

Nelu Tătaru a făcut anunţul momentului: Cât va mai rămâne în funcţia de ministru al Sănătăţii?

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că această pandemie ne-a arătat unde se află sistemul de sănătate din România.

Întrebat dacă se va mai prelungi starea de urgenţă, mistrul Sănătăţii a dat asigurări că se poate controla o relaxare cu măsuri minime petru început:

”Președintele Klaus Iohannis a anunțat că după 15 mai nu se va mai prelungi starea de urgență. Mizam foarte mult pe o stare administrativă, stare de alertă sau un ordin al ministrului Sănătății de risc epidemic crescut prin care să putem păstra niște restricții.

Păstrând aceste restricții, putem controla o relaxare pe care putem să o inițiem după 15 ani, cu măsuri minime la început, dar cu evaluare la 15 zile, cum recomandă și Organizația Mondială a Sănătății. Mizăm, în continuare, pe aceeași respectare a distanțării sociale, dar mai ales a regulilor de igienă. Încă nu am ajuns la vârf”, a explicat Nelu Tătaru.

Ce se va întâmpla după 15 mai dacă va creşte numărul infectărilor

Întrebat de Silviu Mănăstire ce se va întâmpla dacă în jurul datei de 15 mai se va ajunge la o creștere foarte mare a numărului de infectări cu noul coronavirus, ministrul Sănătății a răspuns: ”Dacă va fi un scenariul negru, atunci recomandarea este de a păstra starea de urgență. Ritmul pe care îl avem în acest moment este unul stabil, avem 250-300 de cazuri de la o zi la alta. Nu mai avem acea transmitere intensă în comunitate a noului coronavirus”.

În România există în continuare mai multe focare de Covid-19

Noi trebuie să urmărim acele focare care se nasc în acest moment. Nu mai avem acea transmitere intensă în comunitate, avem focare în căminele de bătrâni, în căminele de asistați neuropsihic, la personalul care îi îngrijesc pe cei din aceste cămine și la personalul medical. Aici trebuie să venim cu niște reguli de precauție. Nu mai avem acel aflux de pacieți care umplu unitățile de primiri urgențe”, a explicat Tătaru”.

La sfârșitul săptămânii ne putem aștepta să urmeze un număr în scădere de cazuri noi

”Dacă în această săptămână avem un număr relativ constant de cazuri noi, nu avem un număr crescut în terapie intensivă, nu avem un număr crescut de decese, nu avem focare în constituire, ne gândim ca după acest platou, la sfârșitul săptămânii să urmeze un număr în scădere de cazuri noi de la o zi la alta. Atunci spunem că am atins acest vârf. Săptămâna trecută, Centrul European de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile spunea că în urcare mai de doar Bulgaria, pe o staționare relativă de două săptămâni suntem noi, Polonia, Anglia și Suedia. Celelalte țări din Europa, care oricum erau cu două trei săptămâni înaintea noastră ca evoluție, sunt pe scădere și au atins vârful”.

Cum vom trece la o viaţă normală

„Se vor putea deschide progresiv parcurile, zonele de agrement.  Noi relaxăm anumite sectoare pe care le putem controla. Şi astfel gradual vom putea trece la o viaţă normală, a subliniat ministrul.

Va mai rămâne în funcţia de ministru?

Întrebat dacă mai rămâne în funţia de ministru după terminarea pandemiei, Tătaru a răspuns: „Nu voi participa la alegerile locale, am o treabă de terminat aici. Si dacă v-am spus că intenţionez reformă în minister, DSP şi spitale, este o treabă lungă, o voi fac eu sau altcineva”, a concluzionat ministrul Sănătăţii,  joi seara,  la B1TV.