Specialiștii au făcut descoperirea anului. Secretul unei vieți de lungă durată

Specialiștii au făcut descoperirea anului. Secretul unei vieți de lungă durată

Este unul dintre cele mai vechi alimente care au însoțit omenirea încă de la primele civilizații și a fost consumat pentru prima dată în urmă cu 7.000 de ani în Orientul Mijlociu. De atunci, năutul s-a răspândit pe tot mapamondul, fiind consumat de majoritatea dintre noi. Ceea ce nu știm, însă, sunt beneficiile pe care acest aliment le are asupra sănătății

Fie îți dorești să reduci consumul de carne, să scapi de câteva kilograme în plus sau pur și simplu să-ți îmbunătățești starea de sănătate, include în alimentație năutul. Este o sursă grozavă de proteine, fibre, vitamine, minerale și alte substanțe prețioase.

1. Ține la distanță cancerul. Este o sursă excelentă de seleniu, un mineral rar, dar care joacă un rol esențial în funcția enzimelor hepatice implicate în eliminarea unor compuși cancerigeni din organism. Totodată, seleniul previne inflamația și reduce ritmul de creștere tumorală.

2. Este cunoscut în lume sub denumiri diferite: boabe garbanzo, mazăre egipteană sau fasole ceci. Bobițele se găsesc într-o varietate de tipuri și culori, nu doar soiul bej cu care suntem noi obișnuiți să îl cumpărăm din magazine. Ele pot fi negre, verzi, maro sau roșii.

Ne puteți urmări și pe Google News

3. Pe lângă faptul că oferă o cultură bogată, reprezintă și o metodă naturală de rupere a ciclului de boli la culturile de grâu și orz. Asta înseamnă mai puțin fungicid și insecticid, rezultând un mediu mai curat și mai ecologic.

4. Planta de năut restaurează într-o manieră inteligentă și eficiență solurile epuizate, în timp ce echilibrează nivelul de azot. Sistemul lor de rădăcini adânci joacă un rol important în stabilizarea solului și în prevenirea eroziunii. Culturile de năut nu necesită îngrășăminte. În schimb, ele îmbunătățesc fertilitatea solului. Ca un bonus, planta de năut conține în frunzele sale un insecticid natural care ține insectele departe.

5. Excelentă sursă de fibre solubile și dietetice, importante pentru menținerea unui sistem digestiv sănătos. Fibrele solubile conținute de năut pot ajuta la reducerea absorbției colesterolului în sânge și la menținerea nivelului de zahăr din sânge. Totodată, reduc riscul apariției bolilor de inimă și ajută la gestionarea diabetului zaharat. Fibrele dietetice din năut și indicele glicemic scăzut pot, de asemenea, ajuta la scăderea în greutate, menținând un nivel de sațietate ridicat pe o perioadă mai lungă.

6. Ingredient incredibil de versatil în bucătărie. Îl puteți mânca în conserve, uscat sau prăjit, cald sau rece. Boabele de năut pot fi folosite la mult mai multe rețete, față de hummus. Încercați să le adăugați în supe și salate în loc de crutoane, în prăjituri pentru a le face mai crocante, preparați plăcinte sau tocănite delicioase!

7. Boabele de năut au fost folosite încă din secolul al XVIII-lea ca înlocuitor pentru cafea și sunt utilizate și astăzi ca alternativă a cofeinei. Sunt disponibile pe scară largă, iar gustul se spune că este delicios.

8. Năutul conține un număr mare de antioxidanți, vitamine și minerale, inclusiv folați, magneziu, vitamina B6, vitamina C, fier, potasiu, calciu, fosfor și zinc. Sunt bogate și în proteine, fiind așadar o alternativă excelentă la carne pentru cei care sunt vegetarieni, vegani.

9. Pasta topică din făină de năut combate ridurile, petele pigmentare și chiar acneea. În același timp, masca cu făină de năut, aplicată la rădăcina părului, te ajută să lupți cu mătreața.

10. Năutul ne vine în ajutor și atunci când avem probleme cu somnul: încercați să consumați puțin naut înainte de a merge la culcare. Triptofanul și serotonina din năut contribuie la un somn liniștit și odihnitor.