Marea Baltică devine fierbinte. Decizia NATO după incindentul din Finlanda
- Mădălina Sfrijan
- 20 octombrie 2023, 11:08
După avarierea infrastructurii din Marea Baltică, NATO a luat o decizie cheie. Numărul patrulelor care vor supraveghea zona va crește semnificativ.
NATO a decis să suplimenteze numărul măsurilor ce țin de siguranța infrastructurii marine. Decizia vine după ce în ultimele luni au fost înregistrate pagube uriașe în acest sens. Avioane de patrulare maritimă ar urma să zboare mai frecvent deasupra Mării Baltice pentru a detecta orice amenințare.
NATO, decizie cheie legată de infrastructura din Marea Baltică
NATO a anunțat că măsurile de securitate legate de infrastructura marină vor fi sporite. Oficialii Alianței au luat această decizie după pagubele uriașe înregistrate in ultimele luni.
Potrivit planului, în perioada următoare ar urma să fie operate mai multe zboruri de supraveghere în zona Mării Baltice. În acest sens vor fi utilizate avioane de patrulare maritimă, dar și aparate de zbor AWACS al NATO. Totodată, mai multe drone vor fi mobilizate în regiunea respectivă.
Alianța va trimite în Marea Baltică și o flotă de vânătoare de mine
„Zboruri suplimentare de supraveghere şi recunoaştere, în special cu avioane de patrulare maritimă, avioane AWACS ale NATO şi drone. O flotă de patru vânătoare de mine NATO este, de asemenea, desfăşurată în regiune.” , arată comunicatul transmis de Alianță.
Măsurile de securitate sunt sporite în Marea Baltică după numeroasele pagube înregistrate. Una dintre cele mai avarieri a fost adusă conductei care leagă Finlanda de Estonia.
De asemenea, un cablu de telecomunicații dintre Suedia și Estonia a fost întrerupt. Oficialii Alianței susțin că apelează la aceste măsuri, alături de cele două state aliate, Finlanda și Estonia. De asemenea, Suedia este percepută ca un partener de nădejde în acest sens.
„Continuăm să supraveghem îndeaproape situaţia şi rămânem în strâns contact cu aliaţii noştri, Estonia şi Finlanda, precum şi cu partenerul nostru, Suedia.”, arată NATO.
Dincolo se măsurile NATO, Finlanda face propria anchetă
În prezent, Finlanda investighează aspecte legate de proveniența avarierilor gazoductului Balticconnector. Acesta a fost închis pe 8 octombrie după ce au fost descoperite mai multe scurgeri. Primele date arată că avarierea provine de la o intervenție externă. Numeroase voci au susținut că acest incident ar constitui un sabotaj din partea Rusiei.
Cu toate acestea, autoritățile din Finlanda nu au vrut să comenteze public rezultatele anchetei. Acest fapt a stârnit suspiciuni în rândul populației. Secretarul general al NATO a dezvăluit însă că va exista un răspuns oficial dacă se va dovedi că avarierea a fost produsă intenționat.