Rusia și China, suspecte de avarierea gazoductului. Finlanda face cercetări

Finlanda are deja două ținte pe care le suspectează pentru avarierea gazoductului din Marea Baltică. Autoritățile de la Helsinki fac cercetări în acest sens

Finlanda face deja cercetări legate de avarierea gazoductului din Marea Baltică. În acest sens este vizată nava chineză NewNew Polar Bear. De asemenea, finlandezii suspectează și o navă sub pavilion rusesc că ar putea fi responsabilă în acest sens. În zona respectivă se mai aflau și alte nave în momentul în care gazoductul a fost avariat.

Finlanda cercetează avarierea gazoductului din Marea Baltică

Gazoductul din Marea Baltică a fost avariat pe 8 octombrie. Primele concluzii după acest anunț făceau referire la anumite activități externe, deliberate care ar fi putut conduce la un astfel de deznodământ. Finlanda continuă să facă cercetări în acest sens.

O navă container chineză este investigată pentru avarierea conductei de gaz din Golful Finlandei. Marina norvegiană a urmări recent timp de 15 ore ținta respectivă în timp ce aceasta naviga în zona coastei vestice.

Sursa: Dreamstime.com

Nava chineză NewNew Polar Bear face legătura între Europa și China. Aceasta este ghidată pe ruta maritimă nordică din Arctica. În decursul zilei de luni, nava a părăsit Marea Baltică, intrând în Marea Nordului. Aceasta a fost direcționată spre nord în zona coastei norvegiene.

După anunțul respectiv, Finlanda a început să suspecteze nava chineză pentru avarierea conductei de gaz.

Navele de patrulare ale Norvegiei au urmărit nava chineză  timp de 15 ore. Conform măsurătorilor de specialitate, zona ar coincide cu cea în care se află conductele de gaz ale Norvegiei. De asemenea, tot acolo ar fi poziționate și platformele de petrol.

Oficialii armatei norvegiene nu au oferit detalii legate de operațiunea de luni. Cu toate acestea, Finlanda a început cercetările legate de cele două nave.

Norvegia este cel mai mare furnizor de gaze din Europa. Rețeaua de conducte de gaz de sub Marea Nordului se întinde pe o suprafață de peste 8000 km.

De asemenea, nici operatorul navei chineze a refuzat să ofere o opinie legat de monitorizarea recentă.