Discuțiile privind exploatarea imensului zăcământ de gaze naturale din Marea Neagră, cunoscut sub numele de ”Neptune Deep”, au avansat într-o direcție bună, fiind semnat un prim angajament cu Transgaz.
Cele două companii care au semnat contractul de concesionarea a perimetului Neptun Deep, au semnat un acord important cu Transgaz, compania națională de transport a gazelor naturale.
Astfel, OMV Petrom și Romgaz au constituit o garanție bancară în valoare de 88 de milioane de euro, la dispoziția Transgaz, pentru a obține prioritate la transportul gazelor naturale care vor exploatate din perimetrul Neptun Deep, pe o magistrală care va fi construită în zona Tuzla, județul Constanța.
Investiții de sute de milioane de euro
Transgaz a anunțat că va construi pe teritoriul României, o magistrală de transport a gazelor naturale, care va fi integrată în coridorul sudic de transport al Uniunii Europene.
Una dintre etapele ale acestui proiect imens (BRUA), estimat la 4.2 miliarde de euro, care se va întinde pe teritoriul Bulgariei, României, Ungariei și Austriei, cuprinde dezvoltarea tronsonului de la Tuzla, spre Podișor, cu o lungime totală de 308 kilometri.
Investiția este estimată la 376 de milioane de euro, și vizează preluarea gazelor din Marea Neagră, și transportul acestora spre coridorul de transport BRUA.
Din informațiile existente tronsonul va fi construi pe raza județelor Constanta, Călărași și Giurgiu.
Directorul Transgaz confirmă informația
Ion Sterian, directorul general al Transgaz, a declarat că ordinul de începere a lucrărilor va fi dat cel mai probabil la începutul lunii iulie 2023.
”Probabil în jurul datei de 1 iulie voi semna ordinul de începere a lucrărilor pentru gazoductul de la Tuzla, conductele de tranzit, Podișor, un gazoduct de circa 310 kilometri”, a declarat Ion Sterian.
Prin acest proiect major, Uniunea Europeană speră să transporte un volum de gaze naturale estimat la 15 miliarde de metri cubi, din Grecia dar și din Azerbaidjan sau Turcia, scriu cei de la gândul.ro.