Vladimir Putin se face că uită trădarea lui Erdogan: „Hub-ul de gaze" din Turcia este încă pe ordinea de zi

Sursa foto: Novatek.ru

În octombrie anul trecut, Kremlinul a lansat ideea creării unui important hub de comerț cu gaze în Turcia, în contextul în care Moscova a încercat să își redirecționeze exporturile de energie după ce țările europene și-au redus drastic importurile din Rusia ca răspuns la acțiunile sale în Ucraina. Planul a fost pus în aplicare după exploziile inexplicabile care au avariat gazoductele Nord Stream care leagă Rusia de Germania pe sub Marea Baltică.

Planul de creare a unui "hub de gaze" în Turcia, propus anul trecut, este încă pe ordinea de zi, a declarat președintele Rusiei, Vladimir Putin. Putin a menționat potențiala construcție de legături suplimentare prin Marea Neagră spre Turcia, ceea ce ar face ca această rută să devină principala facilitate de export de gaze a Moscovei spre vest.

Cu toate acestea, liderul rus a declarat, potrivit presei turcești, că Moscova vrea să înființeze o platformă electronică pentru vânzarea de gaze în Turcia și că nu dorește să stocheze gaz acolo. "Este încă pe agendă", a declarat Putin, în cadrul unei conferințe de presă după Summitul Rusia-Africa. "Este vorba despre crearea unei platforme electronice de tranzacționare, nu vom stoca volume masive de gaz acolo", a precizat el.

Turcia, care servește deja ca țară de tranzit pentru gazul rusesc transportat prin Marea Neagră prin două conducte, Blue Stream și Turkstream, se laudă cu o capacitate combinată de aproape 48 de miliarde de metri cubi (bcm) pe an. Punerea în aplicare a proiectului de hub de gaz care vizează redirecționarea livrărilor și exportul acestora către piața europeană a fost amânată după ce cutremure devastatoare au zguduit sud-estul Turciei la începutul lunii februarie, provocând distrugeri pe scară largă în întreaga regiune.

Putin va face o vizită în Turcia în luna august

Turcia, stat membru NATO care a menținut relații atât cu Rusia cât și cu Ucraina, importă în prezent aproape toată cantitatea necesară de gaze și dispune de o infrastructură extinsă de import de gaze naturale lichefiate (GNL). Ankara consideră că poate profita de relațiile sale comerciale consolidate și de cele noi pentru a deveni un hub de gaze.

Potrivit lui Putin, el și președintele Tayyip Erdoğan au convenit să poarte miercuri discuții telefonice. Erdoğan a declarat că liderul rus ar putea efectua o vizită în Turcia în luna august. Putin a declarat că nu există încă o decizie privind momentul sau locul potențialei lor întâlniri personale.