Bugetarii care pierd voucherele de vacanță. Criteriile au fost stabilie

Eliminarea voucherelor de vacanță afectează bugetarii cu salarii de 10.000 de lei brut. Sursa foto. EVZ

Bugetarii care au salarii mai mari de 10.000 de lei brut nu vor mai primi vouchere de vacanță. Măsura a fost propusă de PNL în cadrul coaliției de guvernare și este menită să aducă economii la buget. Anunțul a fost făcut chiar de președintele liberalilor, Nicolae Ciucă. Propunerea liberalilor este contestată, însă, de sindicaliști.

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a propus, iar partenerii din PSD au acceptat, ca bugetarii ale căror salarii brute depășesc 10.000 de lei, aproximativ 5.000 de lei net, să nu mai beneficieze de vouchere de vacanță.

Voucherele de vacanță pentru bugetari au un impact anual de circa 1,5 miliarde de lei la bugetul statului și au fost introduse pentru a sprijini sectorul turistic intern. Voucherele de vacanță, care nu pot fi folosite în afara României, au o valoare de 1.450 de lei.

Propunerea PNL a fost anunțată chiar de fostul premier Nicolae Ciucă, președintele PNL. Acesta a făcut o postare pe Facebook în care a prezentat planul de propuneri, agreat împreună cu PSD, pentru reducerea deficitului bugetar.

„Acordarea voucherelor de vacanță doar pentru funcționarii publici care au salarii lunare mai mici de 10.000 de lei brut”, se arată în postarea lui Nicolae Ciucă.

Măsura îi va afecta pe cei cu salarii nete de peste 5.000 de lei

În ultimele zile, în spațiul public au apărut informații conform cărora PNL a propus în coaliție anularea voucherelor de vacanță pentru bugetari. Într-un final după negocieri formula agreată în coaliție a fost de anulare a voucherelor pentru cei care au salarii mai mari de 10.000 de lei brut, aproximativ 5.000 de lei net.

Practic, măsura va lovi în cea mai mare parte din bugetari în condițiile în care salariul mediu net în sistemul public ajunge la 5.000 de lei net.

Sindicaliștii contestă propunerea PNL

De altfel, sindicaliștii contestă anularea voucherelor de vacanță pentru angajații din sistemul public cu venituri de peste 10.000 de lei brut. Într-un comunicat de presă, Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) contestă propunerea președintelui PNL.

Sindicatele din penitenciare atrag atenția că măsura este „vădit discriminatorie și neconstituțională”. Potrivit FSANP voucherele de vacanță au scopul de a crește nivelul de satisfacție al angajaților și pot maximiza loialitatea acestora în raport cu instituțiile în care activează.

Pe de altă parte, introducerea voucherelor de vacanță s-a dovedit a fi o soluție benefică pentru industria turismului autohton.

„Sindicatele din penitenciare nu mai au încredere în raționamentul bugetarului de lux, Nicolae Ciucă, și consideră că fostul prim-ministru a înglodat România în datorii, nereușind să asigure un trai decent sutelor de mii de pensionari români. Din vina proastei guvernări Ciucă, astăzi, milioane de români sunt forțați «să ducă o viață plină de rețineri» și să devină «vânători de reduceri în magazine»”, arată comunicatul citat.