Evenimentul Zilei > Sport > Naționala are în sfârșit selecționer! Edi Iordănescu, declarații tăioase la prima conferință
Naționala are în sfârșit selecționer! Edi Iordănescu, declarații tăioase la prima conferință

Naționala are în sfârșit selecționer! Edi Iordănescu, declarații tăioase la prima conferință

Edi Iordănescu a devenit în mod oficial antrenorul echipei naționale, după ce ajunsese la un acord cu oficialii Federației Române de Fotbal, în urmă cu câteva zile.

Edi Iordănescu a devenit noul selecționer al echipei naționale a României. Antrenorul în vârstă de 43 de ani a semnat un contract, astăzi, cu oficialii Federației Române de Fotbal (FRF). Pe lista celor cu care reprezentanții de la „Casa Fotbalului” au mai negociat s-au mai aflat Loți Boloni, Dan Petrescu și Adrian Mutu.

Noul selecționer a fost deranjat de speculațiile care au vorbit despre un sprijin politic pe care l-a primit pentru a ajunge la prima reprezentativă.

Edi Iordănescu, primele declarații în postura de selecționer al României

„E bine că ați deschis subiectul. De când sunt activ în fotbal, de mai bine de 12 ani, am fost implicat în mai multe proiecte. Am antrenat în mod constant. Puterea politică a fost schimbată de mai bine de 20 de ani în perioada asta. Nu cred că cineva a făcut o pasiune pentru mine.

Cine spune asta îmi aduce un afront important, pentru munca mea, pentru sacrificiile făcute. O să constatați că toate echipele pe care le-am preluat au mers în sus. Niciodată nu am lăsat-o mai jos. Cred că cine susține acest lucru este lipsit de o logică elementară sau e rău intenționat. În fotbal nu poți să păcălești”, a spus Iordănescu junior.

„Vreau să le mulțumesc tuturor oamenilor din Federație pentru încredere. Am simțit încredere în toate discuțiile purtate. Vreau să direcționez mulțumiri și pentru Mirel și staff-ul lui, dar și pentru Cosmin Contra și staff-ul lui. Au lăsat în urmă lucruri foarte bune. Munca lor a fost una bună, cunoscându-i pe amândoi. Am construit un mediu bun pentru performanță. Au promovat jucători tineri și foarte tineri.

„Când reprezinți România, înseamnă o responsabilitate foarte mare”

Mă încearcă un sentiment profund de bucurie, de entuziasm. Când reprezinți România, înseamnă o responsabilitate foarte mare. Am încredere că putem, toți, împreună, să construim o echipă care să ne facă mândri. Când au apărut aceste discuții, am pus totul pe planul secund!”, a mai spus selecționerul.

El nu a fost prima opțiune pentru acest post. „Am spus că orice antrenor, când e apelat, să fie prima variantă. În trecut, asta s-a întâmplat. La echipa națională am demonstrat că atunci când e vorba despre asta, am capacitate să pun în plan secund orice orgoliu, orice ambiție principală. Latura financiară aproape că nu a contat. Spun aproape, pentru că e importantă pentru orice antrenor.

Concentrarea mea a fost pentru discuțiile cu domnul președinte, cu domnul Stoichiță. Consider că sunt antrenori în momentul de față care au mulți ani înaintea mea, cu multe performanțe. Dar, când vine vorba despre valul tânăr, sunt unul dintre reprezentanții ei. Am parcurs etape firești, de la Liga 3, Liga 2, Liga 1, o experiență în străinătate”, a afirmat tehnicianul.

Care este obiectivul selecționerului

Conferința a fost deschisă de Răzvan Burleanu, președintele FRF. „Suntem aici, în fața dumneavoastră, să îl prezentăm pe noul selecționer, Edi Iordănescu. Misiunea lui este să ducă echipa din nou în elita fotbalului mondial. Experiența lui ca antrenor a contat, spiritul analitic, cunoașterea fotbalului românesc, dar și faptul că a lucrat cu mulți dintre actualii jucători ai naționalei. Suntem siguri că va construi o echipă de succes.

Dincolo de clauzele de confidențialtate, contractul se întinde pentru următoarele două campanii de calificare, Liga Națiunilor și Euro. Se va prelungi automat. Ne-am dori să se întindă pe următorii 2 ani și jumătate. Obiectivul principal este calificarea la Euro 2024, dar și unul secundar, câștigarea grupei din Liga Națiunilor.”