Năstase: Politica a luat-o înaintea economiei. E straniu să majorezi salariile odată cu perspectiva unei noi recesiuni

Năstase: Politica a luat-o înaintea economiei. E straniu să majorezi salariile odată cu perspectiva unei noi recesiuni

Politica a luat-o din nou înaintea economiei. Este cel puţin “straniu" ca şeful statului să anunţe majorarea salariilor în paralel cu posibilitatea intrării în recesiune a principalilor parteneri economici, scrie astăzi, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, pe blogul personal.

“Politica a luat-o din nou înaintea economiei, cel puţin după ultimele declaraţii din parlament ale lui Traian Băsescu. Este straniu să anunţi intenţia de a creşte veniturile populaţiei şi în acelaşi timp să prevezi intrarea în recesiune a principalilor noştri parteneri economici, precum şi scăderea încasărilor la bugetul de stat. Dacă în anul 2009 nu au fost luate măsurile necesare de ajustare, deoarece erau alegeri prezidenţiale, acum s-ar putea lua măsuri insuficient pregătite doar pentru că este an electoral. Avem de-a face cu un model: în anii electorali totul este permis, iar după aceea populaţia este supusă unei operaţiuni de şoc şi foamete pentru extravaganţele politice", afirmă fostul premier.

Potrivit acestuia, este nevoie “în mod indubitabil" de creşterea puterii de cumpărare, mai ales a celor cu venituri mici şi foarte mici.

“Creşterea salariilor este necesară, dar şi indexarea pensiilor, mai ales a celor sub 1.000 lei. Orice guvern ar trebui să facă acest lucru. În acelaşi timp însă, trebuie oprit rezervorul de bani publici cheltuiţi pe criterii clientelare. De ce nu se generalizează achiziţiile publice prin SEAP de la 1.000 lei în sus? De ce nu se mai fac licitaţii naţionale pentru achiziţiile de medicamente? De ce sunt permise tot felul de acte adiţionale la contractele de infrastructură, care măresc, în favoarea clienţilor de partid, costul lucrărilor? De ce nu se profesionalizează autorităţile de management al programelor structurale? De ce nu se emit obligaţiuni către populaţie, în lei, decât să luăm împrumuturi în dolari, la preţuri ridicate, având şi vulnerabilitatea riscului valutar? De ce fondul de rezervă al primului-ministru este utilizat ca o puşculiţă electorală?", se întreabă retoric liderul social-democrat.

Ne puteți urmări și pe Google News