Evenimentul Zilei > Social > NASA dă lovitura deceniului. Cum vor fi descoperiți extratereștri
NASA dă lovitura deceniului. Cum vor fi descoperiți extratereștri

NASA dă lovitura deceniului. Cum vor fi descoperiți extratereștri

NASA a dezvoltat un nou sistem pentru a descoperi dacă există viață extraterestră, potrivit unui studiu realizat de oamenii de știință.

Potrivit unui studiu realizat de oamenii de știință, NASA a dezvoltat un nou sistem pentru a descoperi dacă există viață extraterestră.

Astfel, există șanse destul de mari ca prezența vieții extraterestre să poată fi demonstrată prin măsurarea poluării atmosferice pe alte planete, scriu jurnaliștii de la The Independent.

„Pe Pământ, cea mai mare parte a dioxidului de azot este emis din activitatea umană – procese de ardere, cum ar fi emisiile vehiculelor și centralele electrice cu combustibili fosili”, spune Ravi Kopparapu, de la Goddard Space Flight Center al NASA din Greenbelt, Maryland.

„În atmosfera inferioară (aproximativ 10-15 kilometri), dioxidul de azot provenit din activitățile umane domină în comparație cu sursele non-umane. Prin urmare, observarea NO2 pe o planetă locuibilă ar putea indica potențiala prezență a unei civilizații industrializate”, a mai explicat acesta.

Dioxidul de azot ar putea reprezenta o „tehnosemnătură”. Acest fenomen este similar cu „biosemnătura”, adică gaze precum oxigenul și metanul, produse prin activitate organică.

NASA a dezvoltat un nou sistem pentru a descoperi dacă există viață extraterestră

„Alte studii au examinat prezența clorofluorocarburilor (CFC) ca posibile tehnosemnături. Acestea sunt produse industriale care au fost utilizate pe scară largă ca agenți frigorifici până când au fost eliminate treptat din cauza rolului lor în epuizarea ozonului”, a spus Jacob Haqq-Misra, coautor al studiului, de la Institutul de Științe Blue Marble din Seattle, Washington.

„CFC sunt, de asemenea, un gaz cu efect de seră puternic, care ar putea fi folosit pentru a transfoma suprafața unei planete precum Marte pentru a deveni asemănătoare cu cea a Terrei, oferind încălzire suplimentară din atmosferă. Din câte știm, CFC nu sunt produse deloc în mod natural, deci sunt o tehnosemnătură mai evidentă decât NO2. Cu toate acestea, CFC sunt substanțe chimice foarte specifice, care ar putea să nu fie răspândite pe alte planete. Prin comparație, NO2 este un produs secundar general al oricărui proces de ardere”, a explicat el.

„Pe Pământ, aproximativ 76% din emisiile de NO2 se datorează activității industriale”, a spus Giada Arney, coautor al studiului. „Dacă observăm NO2 pe altă planetă, va trebui să rulăm simulări pentru a estima emisiile maxime posibile de NO2 care ar putea exista doar din surse neindustriale. Dacă observăm mai mult NO2 decât sugerează modelele noastre, atunci restul gazului ar putea fi atribuit activității industriale”, a explicat ea.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: