NASA este pregătită să transforme planeta Venus. Se va putea locui și pe planeta soră a Pământului
- Dosofteea Lainici
- 9 ianuarie 2022, 06:14
Suficient de fierbinte la suprafața sa pentru a transforma plumbul în lichid și învăluită permanent în nori toxici care miros a ouă putrezite, Venus ar putea fi un loc greu de conceput ca o viitoare casă pentru oameni.
Conceptul care ar putea schimba istoria
Cu toate acestea, cea mai arzătoare planetă din sistemul nostru solar ar putea fi proiectată pentru a o transforma dintr-un infern ostil într-o lume oceanică potrivită pentru locuința umană. Plasată ca idee în 1961 de astronomul Carl Sagan, potențialul de modificare a atmosferei, temperaturii și ecologiei lui Venus, cunoscut sub numele de terraformare, a captat imaginația după ce a primit un semn din partea omului de știință al NASA.
„Cred că putem schimba și Venus, cu un scut fizic care reflectă lumina. Creăm un scut și întreaga temperatură începe să scadă”, a declarat Jim Green pentru The New York Times. Green, astronom și fizician, a împărtășit o viziune în 2017 despre terraformarea lui Marte, următorul vecin cel mai apropiat planetar al Pământului, prin crearea unui câmp magnetic artificial în jurul acestuia pentru a devia vânturile solare.
De-a lungul a miliarde de ani, vânturile i-au erodat atmosfera și au transformat lumea apei într-un deșert rece. Acest lucru ar îngroșa atmosfera, permițând planetei să se încălzească și să topească gheața polară pentru a susține viața. Într-o lucrare care va fi publicată luna aceasta în revista de știință Acta Astronautica, Green, care a servit ca și consilier științific al filmului The Martian, explorând împreună cu colegii provocările practice și de inginerie ale colonizării planetei roșii.
Terraformarea este un concept controversat care ar depinde de dezvoltarea noilor tehnologii. Deși sună a science fiction, nu stă dincolo de înțelegerea noastră. Venus, despre care se crede că a fost o planetă oceanică cu o climă asemănătoare Pământului în urmă cu mai bine de două miliarde de ani, are o presiune atmosferică zdrobitoare de 90 de ori mai mare decât cea a Pământului și temperaturi la suprafață de până la 475C.
Transformarea planetei Venus
Numeroase nave spațiale au vizitat planeta încă din 1962 pentru a face imagini, a cartografia și a măsura. NASA și Agenția Spațială Europeană plănuiesc trei misiuni robotice menite să înțeleagă cum și-a pierdut mediul potențial locuibil și a devenit o lume asemănătoare infernului.
Dr. David Grinspoon, de la Institutul de Științe Planetare din Tucson, Arizona, a spus că ideea de parasolare a lui Green de a transforma clima lui Venus „ar fi ceva cu mult peste orice proiect de inginerie pe care oamenii l-au făcut vreodată, dar fizica nu este imposibilă”.
Răcirea lui Venus ar fi doar una dintre multele provocări. Oceanele sale s-au evaporat în spațiu, este deshidratat și ar avea nevoie de hidratare pentru a fi locuibil. Apa ar putea fi livrată prin devierea asteroizilor și cometelor înghețate să se prăbușească pe planetă, așa cum s-au format oceanele Pământului cu miliarde de ani în urmă.
„Toate ideile mari încep ca ceva care sună nebunesc”, a spus Grinspoon. „Dacă ne gândim la saltul de la noi să fim vânători la dezvoltatori de orașe la dezvoltatori de avioane supersonice, terraformarea nu mi se pare că nu este posibilă”, potrivit Times.