Evenimentul Zilei > Actualitate > Fabulos! China a lansat de Anul Nou imagini uluitoare de pe Marte. Aşa ceva nu aţi mai văzut. FOTO
Fabulos! China a lansat de Anul Nou imagini uluitoare de pe Marte. Aşa ceva nu aţi mai văzut. FOTO

Fabulos! China a lansat de Anul Nou imagini uluitoare de pe Marte. Aşa ceva nu aţi mai văzut. FOTO

Anul trecut, China a devenit a doua țară care a aselenizat cu succes un rover la suprafața planetei Marte. Este una dintre cele mai ambițioase misiuni spațiale ale țării.

Pentru a sărbători noul an, China National Space Administration (CNSA) a publicat imagini uimitoare de pe Marte. China a publicat sâmbătă fotografii realizate de sonda Tianwen-1 care se învârte deasupra polului nord al planetei roșii.

Fotografiile au fost făcute de un senzor detașabil echipat cu două lentile cu unghi larg pe peretele exterior al sondei care a fost controlată de pe pământ, potrivit Administrației Naționale Spațiale din China.

Prima imagine arată sonda deasupra calotei glaciare de la polul nord al lui Marte

Orbiterul Tianwen-1 văzut orbitând deasupra lui Marte. Fotografie: Xinhua

A doua imagine este un prim-plan al părţii exterioare aurii a orbiterului, unde se văd antene de comunicare de date de mare viteză și o aripă solară. Dincolo de orbiter sunt calote glaciare, dar nu ca cea de pe Pământ. Calotele glaciare ale lui Marte sunt formate din gheață uscată (dioxid de carbon solid) și gheață de apă.

Misiunea este un pas major înainte pentru programul spațial al Chinei. Fotografie: XinhuaA treia imagine arată calota de gheață de la polul nord, aproape ca un cornet de înghețată de vanilie.

În următoarea imagine este roverul Zhu Rong aflat pe suprafața lui Marte. Putem vedea topografia planetei pustii pe care Elon Musk vrea să o populeze cu oameni la sfârșitul deceniului.

A fost urmărită îndeaproape misiunea Tianwen-1 . În februarie anul trecut, orbiterul a  intrat  pe orbita planetei roșii. Câteva luni mai târziu, un rover a fost  lansat  pe suprafața planetei.

Misiunea de acum arată că Agenţia Săpaţială din China este singura, în afară de SUA, care a aterizat cu succes un rover pe Marte. Misiunea sa este de a explora suprafața și geologia planetei.

Spațiul devine următorul domeniu de luptă atât pentru SUA, cât și pentru China.

Beijingul a devenit super agresiv în spațiu în ultimul an. Țara a plasat cu succes și o navă spațială pe Lună și a colectat mostre de rocă lunară care sunt acum studiate în laboratoare. Ultima frontieră este spațiul, super-puteriile lumii sunt în căutarea unor zăcăminte de un trilion de dolari de metale rare care vor alimenta revoluția energetică verde a Pământului în deceniile următoare.