NASA are un plan privind crearea reactoarelor care ar putea fi instalate pe Lună pentru o bază permanentă

NASA are un plan privind crearea reactoarelor care ar putea fi instalate pe Lună pentru o bază permanentă Sursa: Aliaksandr Baiduk | Dreamstime.com

NASA a cerut companiilor să proiecteze planuri pentru reactoare care ar putea fi instalate pe Lună, oferind o privire asupra unui viitor în care o bază lunară permanentă este alimentată de combustibilul nuclear.

NASA își propune să trimită oamenii înapoi pe Lună până în 2025 pentru a pune bazele așezărilor umane pe Lună. NASA vrea apoi să le folosească ca rampă de lansare către Marte. Colonizarea lunii înseamnă aducerea infrastructurii pentru viața de zi cu zi. Aceasta include o sursă fiabilă de energie pentru activități precum foraj, încălzire, refrigerare, încărcare rover și multe altele. Energia nucleară este cea mai bună opțiune, a spus NASA.

Trimiterea oamenilor pe Lună

„Acesta ar putea fi o piatră de temelie pentru a dezvolta tehnologia și experiența pe care le-am putea duce apoi pe Marte”, a spus Todd Tofil, managerul de proiect Fission Surface Power la Centrul de Cercetare Glenn al NASA. Cea mai mare provocare pentru a aduce energia nucleară pe Lună este înghesuirea unui reactor pe o rachetă, a spus Tofil.

NASA a lucrat la dezvoltarea unui reactor de dimensiunea unei rachete în ultimii 15 ani și a venit cu un design nou numit Reactorul Kilopower Utilizând Tehnologia Stirling (KRUSTY). Reactorul, prezentat în videoclipul de mai jos, ar genera aproximativ 1 până la 10 kilowați de putere continuu timp de cel puțin 10 ani. Este mult mai mic decât centralele nucleare de pe Pământ, dar este suficient pentru a alimenta mai multe gospodării medii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Se bazează pe un miez mic de uraniu îmbogățit de dimensiunea unei suluri de prosop de hârtie, învelit într-un înveliș de metal greu. Spre deosebire de majoritatea reactoarelor nucleare de pe Pământ, care folosesc motoare alimentate cu abur, acest design se bazează pe un motor Stirling, care utilizează pistoane pentru a transforma căldura în energie. Acesta este un design mult mai eficient pentru dimensiune.

Pentru a răci sistemul, excesul de căldură va fi disipat prin radiatoare mari. În designul prototipului de mai sus, acesta este discul circular de deasupra motorului. Prima întrebare este dacă aruncarea combustibilului nuclear de pe Pământ pe Lună este sigură.  Înainte ca combustibilul nuclear să fie introdus în reactor, acesta este doar foarte ușor radioactiv. Deci, chiar și în cazul puțin probabil ca o rachetă să explodeze în atmosfera Pământului în timpul transportului, nu ar fi o amenințare radioactivă semnificativă.

Dezvoltarea proiectului

Fiecare reactor folosește doar o cantitate foarte mică de combustibil, astfel încât fiecare emite relativ puține radiații. Miezul este acoperit în siguranță în metal pentru a absorbi radiația și pentru a opri scurgerea materialului. Reactorul are sisteme care îl închid dacă sunt detectate probleme cu răcirea.

NASA a intrat în ultimele etape de dezvoltare pentru acest proiect. Designul KRUSTY a fost testat cu succes pe Pământ în 2018, iar luna trecută agenția a atribuit contracte partenerilor din industrie pentru a duce designul de la prototip la produs.

Următorii pași sunt să ne asigurăm că reactorul poate rezista presiunilor zborului spațial, inclusiv vibrațiilor intense care vin odată cu el. NASA are planuri mai mari decât Marte pentru reactoare. Dacă funcționează, ar putea fi duși și pe Marte, potrivit Business Insider.