Aproximativ 25.000 de cetățeni din afara UE au primit permise de muncă în Ungaria anul trecut, cu 10.000 mai mult decât în 2016.

Dar, numărul lucrătorilor din străinătate ar putea fi mult mai mare, deoarece permisele nu mai sunt necesare pentru diferite categori profesionale precum asistentele medicale, inginerii de telecomunicații sau dezvoltatori de software. Președintele Camerei de Comerț și Industrie a Ungariei (MKIK),  László Parragh, a declarat că Ungaria va avea nevoie de 200.000-300.000 de muncitori pentru a completa lipsa forței de muncă. 
Dar, chiar dacă firmele de construcții, agreează muncitori din Ucraina și Serbia, aceștia sunt atrași de țările din vestul Europei, datorită salariilor mai mari. 

Aceeași poziție o are și Zoltán László, șef-adjunct al celui mai mare sindicat din Ungaria, Vasas, care a declarat la o conferință de presă că doar o cincime din lucrătorii ucrainieni rămân să lucreze în Ungaria, iar restul doar tranzitează această țară spre Europa de Vest.
Chiar dacă ucrainienii și slovacii doar tranzitează Ungaria, lucrând aici temporar cât să-și facă rost de bani ca să plece în țările din Vest, de multe ori au fost tensiuni între aceștia și muncitorii locali datorită beneficiilor suplimentare pe care le primesc străinii.