Mulți români sunt amenințați cu publicarea unor imagini compromițătoare. Val de șantaj ce vine prin e-mail

Mulți români sunt amenințați cu publicarea unor imagini compromițătoare. Val de șantaj ce vine prin e-mail sursă: Shutterstock

O nouă escrocherie pusă la cale de hackeri a fost lansată prin intermediul e-mailului, iar potențialele victime sunt românii care răspund amenințării.

O avalanșă de e-mailuri care au ca scop șantajul s-a abătut în ultima vreme asupra românilor. Ele au fost identificate de cei de la Bitdefender, iar hackerii care le lansează cer 1.250 de dolari pentru a nu publica imagini compromițătoare cu respectiva „victimă” a șantajului.

Șantajul la care sunt supuși românii care primesc e-mailul respectiv

Atacul este răspândit la scară globală, însă cele mai mari volume, de peste 400.000 de e-mail-uri, sunt trimise către România, urmată de Italia şi Olanda.

"Mesajele par a veni de la multiple adrese IP din Europa, Asia, Africa şi America de Nord şi de Sud şi sunt distribuite printr-o reţea amplă de calculatoare controlate de acelaşi grup infracţional. Hackerii bombardează cât mai multe potenţiale ţinte cu mesaje înşelătoare în speranţa că vor păcăli naivii să le cadă în plasă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Atacatorii se folosesc de pretextul unor breşe de securitate care ar fi expus conturile şi parolele victimelor şi susţin că ar fi cumpărat de la alţi hackeri datele de acces pe care acestea le folosesc. Asta le-ar fi permis ulterior să instaleze diverse ameninţări informatice pe sistemul compromis şi, deci, să spioneze întreaga activitate online a celui şantajat, inclusiv să aibă înregistrări video şi audio cu momente intime din viaţa personală a ţintei”, au informat specialiștii, într-un comunicat trimis către Agerpres.

48 de ore ca să achite suma de 1.250 de dolari în Bitcoin

„Țintele” șantajului au un termen de 48 de ore să plătească atacatorilor contravaloarea a 1.250 de dolari în Bitcoin, iar cei şantajaţi sunt sfătuiţi de către atacatori să nu răspundă mesajului primit şi să evite să contacteze poliţia sau vreun furnizor de soluţii de securitate informatică.

O analiză a portofelelor de Bitcoin controlate de către atacatori arată că aceştia folosesc multiple conturi pentru a primi bani, astfel încât să fie dificil de calculat câţi utilizatori au şi plătit sumele care au fost solicitate.