Mujdei lipovenesc. Reţeta celebrului sarmuzac din usturoi

Mujdei lipovenesc. Reţeta celebrului sarmuzac din usturoi Mujdei de usturoi dobrogean. Sursa foto: Pixabay

Mujdei lipovenesc. Sarmuzacul dobrogean de usturoi poate fi pregătit în două variante: ca maioneză de usturoi sau mujdei de usturoi cu roșii coapte.

Mujdei lipovenesc. Sarmuzacul sau maioneza de usturoi are un gust picant, ușor acrișor. Este un preparat întâlnit în zona Dobrogei și se poate servi alături pește sau alte tipuri de carne pe grătar. Este un mujdei care se pregătește rapid, din câteva ingrediente, și aduce un plus de aromă preparatelor pregătite pe grătar ori celor pe bază de pește. Așadar, mai jos vă prezentăm două reţete de sarmuzac din usturoi.

Mujdei lipovenesc sau sarmuzac din usturoi

Sarmuzacul se prepară în mai putin de 15 minute. Iar pentru reteţa dobrogeană aveţi nevoie de următoarele ingrediente:

  • 100 g usturoi (în jur de 2 căpățâni)
  • 2-3 linguri de zeamă de lămâie (oțet)
  • 100-150 ml ulei
  • sare.

Sticlă, Ceașcă, Sos, Smântână, Masa

Mujdei lipovenesc. Sursa foto: Pixabay

Ne puteți urmări și pe Google News

Cum se prepară acest mujdei lipovenesc

Pentru început se curăță usturoiul. Se zdrobește usturoiul într-un mojar cu pistil sau se dă prin presă. Se pune usturoiul zdrobit într-un castron ceramic sau de plastic. Se adaugă sare după gust.

Se începe adăugarea de ulei. Acesta se adaugă treptat, ca la maioneză, amestecând imediat până se înglobează. Când sarmuzacul începe să devină ceva mai ferm se adaugă zeama de lămâie sau oțetul. Se continuă adăugarea de ulei până ce lingura/telul poate sta drept în mijlocul castronului cu mujdei lipovenesc.

Cine dorește poate adăuga 2-3 roșii coapte pe grătar decojite și pasate bine. Trebuie să se aibă în vedere că maioneza de usturoi își va pierde fermitatea și va deveni un sos moale. Cine dorește poate adăuga și verdeață

Alimente, Gurmand, Food Styling, Blog

Usturoi. Sursa foto: Pixabay

Mujdei lipovenesc cu roșii coapte

Pentru această reţetă aveşti nevoie de: 3 căpățâni de usturoi; 3 linguri de oțet sau 3 linguri zeamă de lămâie; 3, 4 roșii coapte; 100 ml ulei; Pătrunjel verde sau mărar; Sare.

Mod de preparare: Zdrobește usturoiul într-un mojar până când obții o pasta omogenă. Pune apoi usturoiul într-un bol, pune sare, cât preferi, și amestecă bine. Începe acum să torni ulei, treptat, la fel ca la maioneză, și să amesteci până la omogenizare. Compoziția trebuie să se îngroașe și să arate asemenea unei paste cremoase. Aceasta crește în volum și consistența se îngroașă pe măsură ce adaugi ulei și amesteci repede.

Sarmuzacul este, de fapt, o maioneză de usturoi, cu un gust puternic și aromat. Aproape de final, când mai ai puțin ulei de adăugat, pune și zeama de lămâie sau oțetul. Amestecă bine totul și adaugă acum restul de ulei care ți-a mai rămas.

După ce ai copt roșiile, înlătură-le coaja și pune-le într-o sită pentru a-și elimina zeama cât de mult se poate. Încearcă să pui în mujdei doar pulpa de la roșiile coapte. Poți presăra deasupra verdeață proaspătă, mărar sau pătrunjel. Păstrează sarmuzacul la frigider până în momentul servirii.