Mugur Isărescu, declarații de ultim moment. Ce se întâmplă cu inflația și ce sectoare vor înregistra scumpiri în perioada următoare

Mugur Isărescu, declarații de ultim moment. Ce se întâmplă cu inflația și ce sectoare vor înregistra scumpiri în perioada următoare Sursa foto: EEC-Razvan Valcaneantu

Mugur Isărescu a venit cu explicații în ceea ce privește economia din România și modul în care evoluează prețurile. Oficialul de la BNR a vorbit despre creșterile înregistrate la gaze, energie, însă a precizat și în ce sectoare se vor înregistra noi scumpiri în lunile următoare.

Românii se confruntă cu o situație economică destul de grea. Inflația a atins cea mai înaltă cotă din ultimii nouă ani, 13,8%, iar românii nu mai reușesc să facă față cheltuielilor. Mugur Isărescu, guvernator al Băncii Naționale a României (BNR), a explicat modul în care evoluează lucrurile, făcând precizări și cu privire la scumpirile din următoarele luni.

Oficialul BNR susține că efectele directe sunt cunoscute și este ușor de făcut un calcul și predicții. În ceea ce privesc efectele indirecte, „șocurilor energetice sunt multiple și greu de calculat”.

Mugur Isărescu susține în conferința de presă că România nu mai este pe locul 1 la inflație în Europa. Există alte 7-8 țări înaintea nostră. Conform graficului prezentat, Lituania se apropie de 16%, iar Estonia în jur de 15%, Cehia aproape 12.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Și Bulgaria are inflație mai mare. (...) N-au deficitele fiscale pe care le are Romania”, a afirmat el.

"Suntem o economie deschisă, nu mai stabilim prețul la petrol, energie, gaze naturale. Nu noi stabilim aceste preturi. Suntem sub impactul lor pentru ca am deschis economia din 1990. Nu avem cum să o protejam decât cu subventii. Dacă vrei cu subventii ai nevoie de o situație fiscala buna", a afirmat guvernatorul BNR.

Mugur Isărescu mărturisește că România nu mai are o situație fiscală bună de mai mulți ani. Ba mai mult, el susține că „nu mai avem de unde sa reducem impozite, sa acordăm ajutoare”.

"Să o zicem pe românește, un rău nu vine niciodată singur. Costurile la energie s-a dus în costul altor produse de consum. Cu majorarea ratei dobânzii influențăm inflația pe partea cererii. Ținem sub control cererea. Dacă nu avem o inflație determinată de costuri trebuie să fim atenți ca măsurile noastre să nu fie percepute că se adaugă la costurile de producție. Ca orice Bancă Centrală și BNR trebuie să facă un balancing act. Trebuie să facem un dozaj. O să vedeți că suntem cu un exces de cerere la limită.

Nu ne strică ceva mai multă calmitate. Agitația e specifică perioadelor de criză. Autoritățile asta trebuie să transmită: mai calm. Am înțeles și eu mesajul. Mai bem un ceai de tei. Eu am băut cu Eugen Rădulescu. Deci e un sfat bun. Exagerările sunt specifice dar nu fac bine.", a declarat Mugur Isărescu.

Autoritățile nu mai au de unde să acorde ajutor pentru populație

Guvernatorul BNR prezintă situația în care se află România în acest moment și precizează că s-a ajuns la un prag în care autoritățile nu mai pot oferi ajutor populației.

„Avem cheltuieli fixe, rigide de aproape 90% din venituri. Mai ai și cheltuieli cu armata, în afară de salarii. Am avut și o pandemie. Toate astea duc la deficit. Mai întrebi de unde mai poți să faci investiții?

„Să se mai reducă impozitele”. Păi, de unde? Suntem în situația în care suntem. De unde sa mai reduci când veniturile fiscale în PIB au scăzut sub 30%?

Investitiile merg, dar nu fantastic. Constructiile sunt afectate de costul materialelor de construcții. Constructorii se plâng de acest lucru. Ai și ei dreptatea lor”, a mai susținut Mugur Isărescu în cadrul conferinței de presă susținută joi, 12 mai.

Oficialul susține că „nu suntem și nu cred ca economia românească va intra în recesiune”. Totuși, este probabil ca rata inflației să crească peste 15%.

„Riscuri sunt multe. Nu știm ce face Putin. Cred că inflația va veni în jos. Depinde de foarte mulți factori”, a precizat reprezentatul BNR.

Cine va beneficia de creșterea dobânzii de referință

Guvernatorul BNR a explicat cine sunt românii care vor beneficia de creșterea ratei dobânzii. Isărescu spune că pentru a preveni o criză e nevoie și de măsuri dure, însă spune că băncile trebuie să fie obligate să caute lichiditate în piață.

"În continuare păstrăm această stabilitatea a cursului. Avem ceva cămară de manevră. E nevoie de încredere la nivelul țării. Sunt prea mulți bocitori ca să nu fie o instituție să spună că inflația e mare, dar păstrăm lucrurile sub control. Când am văzut că și ungurii și cehii s-au dus peste 5% nu putem să păstrăm o dobândă mică, fiindcă ne pleacă investitorii. Mai avem câteva elemente secundare de politică monetară pe care nu putem să le spunem. Le putem crește treptat dobânzile. Trebuie să luăm lichiditatea din piață și băncile să umble vârtos după lichiditate și să recompenseze deponenții. Sunt 14 milioane de deponenți, nu poți să îi neglijezi.

M-am uitat și la cei care au rate, eu cel puțin, nu toți colegii din BNR. Nu poți să îi bruschezi. E un impact creșterea dobânzilor, ne asumăm, discutăm cu băncile, dar să nu abordăm cu panică", a declarat Isărescu.

Mugur Isărescu a vorbit și despre măsurile sociale luate de Guvern și susține că oferirea voucherelor de 50 de euro duc numai la creșterea deficitului. România nu își permite să finanțeze reduceri de taxe sau impozite pentru români, fiindcă o bună parte din banii publici încasați sunt cheltuiți direct pe salariile bugetarilor, susține oficialul BNR.

"Alimentează deficitul. Dacă se poate ține deficitul sub control, ele nu afectează inflația. Dar bugetul țării nu dispune de resurse. Nu ai cum când 90% din bani sunt pensii și salarii, bani pentru bugetari. Ca să fiu mai clar. Apare un Valentin Lazea și spune că asta este inflația. Pentru cei care au dificultăți, amânarea ratelor e o măsură bună. La moratoriul trecut era clar că dobânzile merg în jos. Acum, lucrurile nu stau așa. Noi avem un deficit de 7%, acum vrem să mergem spre 3%", a declarat Isărescu.