Mucegai în borcanele de gem, dulceață sau zacuscă. Trucuri prin care poți evita formarea acestuia

Mucegai în borcanele de gem, dulceață sau zacuscă. Trucuri prin care poți evita formarea acestuiaGem. Sursa foto: Pixabay

În a doua parte a lunii septembrie, dar și la începutul lunii octombrie, gospodinele se întrec în pregătirea conservelor. Una dintre cele mai mari temeri este acestora este legată de formarea mucegaiului în borcane. Există o serie de trucuri prin care poți evita să ajungi să arunci conservele din cauza acestei neplăceri.

Mucegai în borcanele cu gem, dulceață sau zacuscă

Puține persoane știu că sporii de mucegai se află în aer, iar odată cu deschiderea borcanelor, conținutul poate fi expus contaminării. În borcanele cu gem, dulceață sau zacuscă, acesta se va forma în apa care se ridică deasupra, fiind mediul prielnic pentru dezvoltarea sporilor.

Cu toate că multe persoane sunt de părere că mucegaiul poate fi îndepărtat, iar conținutul consumat, lucrurile stau cu totul diferit. În cazul persoanelor alergice la mucegai, ingerarea unei cantități mici din alimentul contaminat poate duce la probleme de respirație sau la alte complicații.

Pentru a evita formarea acestuia deasupra conținutului conservelor, gospodinele trebuie să acorde atenție procesului de preparare.

Pregătirea borcanelor

Multe persoane aleg să pună dulceața în borcanele spălate și uscate. În cazul în care conservele sunt păstrate în frigider, acest detaliu nu va duce la formarea mucegaiului. În schimb, dacă procesul de pregătire nu este unul ca la carte, conținutul poate ajunge să dezvolte mucegai.

Borcane, mucegai

Borcane. Sursa foto: Pixabay

Din acest motiv, sterilizarea borcanelor nu ar trebui omisă. Procedura se poate face prin introducerea acestora la cuptorul încălzit. După 5-7 minute, recipientele din sticlă pot fi umplute cu deliciile de toamnă.

Folosirea ustensilelor curate

Un alt aspect esențial pentru a evita ca acestea să se strice are legătură cu ustensilele folosite. Este indicat ca acestea să fie din lemn sau oțel inoxidabil și să fie curate înainte de a fi introduse în oala cu dulceață sau zacuscă.

De asemenea, capacele folosite pentru acoperirea borcanelor trebuie să fie curate și uscate. În plus, acestea trebuie să se închidă etanș.

Mucegai în borcan. Este sau nu sigur să folosești conservanți

În anii precedenți, multe gospodine foloseau aspirina pe post de conservant. Ulterior, piața a fost invadată de conservanți, pe care majoritatea specialiștilor nu îi recomandă.  Recent, autoritățile de control au cerut retragerea de la raft a acidului salicilic, care era des utilizat în bucătărie. Potrivit Agenției Naționale Sanitar Veterinare, această substanță nu ar trebui folosită la mâncare.