Motivul real pentru care Putin se teme de România. Totul devine din ce în ce mai complicat

Motivul real pentru care Putin se teme de România. Totul devine din ce în ce mai complicat Sursa foto: Arhiva EVZ

Pentru Vladimir Putin, scutul de la Deveselu pare un sistem de luptă învechit. După logica Kremlinului, ruşii resimt o „ameninţare”, deoarece americanii ar fi dispuşi să renunţe la interceptorii antibalistici de ultimă generaţie, pentru a-i înlocui cu rachete ofensive cu care SUA bombardau Irakul în urmă cu 30 de ani. Singurul motiv real de îngrijorare pentru Putin îl reprezintă faptul că scutul de la Deveselu devine tot mai sofisticat.

Ideea că scutul de la Deveselu ar fi în realitate un sistem ofensiv îndreptat spre Moscova este una veche și îndelung prezentată în spațiul public, fiind o retorică care pare să fie reluată la intervale recurente în mediul internațional contemporan.

Putin, amenințat de scutul de la Deveselu?

Cu  prilejul întâlnirii la Moscova dintre Vladimir Putin şi premierul Viktor Orban, Putin a afirmat că  dispozitivele de la Deveselu ar putea fi prevăzute cu rachete Tomahawk, ce deține sisteme ofensive care ar acoperi teritoriul Rusiei pe mii de kilometri, ceea ce pentru liderul reprezintă un pericol:„Ei bine, nu este asta o ameninţare pentru noi?”, a afirmat Vladimir Putin.

„În realitate, este mult mai importantă pentru Rusia existenţa unui sistem defensiv împotriva forţei sale balistice decât ar fi existenţa unor rachete ofensive”, a declarat  preşedintele Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă, Ovidiu Raeţchi pentru Digi24.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vladimir Putin se simte amenințat de existenţa unei forţe defensive care face irelevantă capacitatea de lovire a Rusiei.

„Lucrul de care se teme cu adevărat Vladimir Putin nu este existenţa unor forţe sau vectori (rachete) ofensivi, în România şi Polonia, ci tocmai existenţa acestei forţe defensive care face irelevantă capacitatea de lovire a Rusiei”, a relatat Raeţchi.

Nu pare să se fi găsit un punct comun în problema Rusia - Ucraina, iar președintele Vladimir Putin a făcut afirmații dure, legat de politicile SUA - NATO.

Vladimir Putin, președintele Rusiei, a lansat noi acuzații către SUA și NATO. La finalul întâlnirii pe care a avut-o cu premierul Ungariei, Viktor Orban, liderul de la Kremlin a spus că preocupările țării sale, pentru securitate, a fost ignorate.

Vladimir Putin este din ce în ce mai agresiv în declarații

„Am analizat răspunsul în scris al Statelor Unite, primit pe 26 ianuarie. Este clar, așa cum i-am spus și domnului premier, că îngrijorările Rusiei au fost practic ignorate”, a spus Vladimir Putin. Președintele a mai acuzat că America și aliații săi încearcă să atragă Rusia într-un conflict armat, iar Ucraina reprezintă doar o scuză.

Scopul principal al Statelor Unite este să controleze Rusia, iar Ucraina este doar o unealtă. Acest lucru poate fi făcut în mai multe moduri, inclusiv să ne atragă într-un fel de conflict armat”, a precizat Vladimir Putin.

Statele Unite au respins cererile Rusiei referitoare la aderarea Ucrainei la NATO, însă au sugerat că sunt dispuse să poarte discuții pe alte subiecte, cum ar fi desfășurarea de rachete sau limitele reciproce în cadrul exercițiilor militare. Rusia nu a dat încă un răspuns oficial.

Ce acuzații au fost lansate de Washington liderului de la Moscova

„Ni s-au făcut promisiuni că infrastructura NATO nu se va extinde în Est cu nici măcar un centimetru”, a tunat Putin, care a mai avertizat că eventuala aderare a Ucrainei la NATO ar putea duce la un război între Rusia şi Alianţa Nord-Atlantică pentru controlul peninsulei Crimeea.

Să ne imaginăm că Ucraina, ca ţară NATO, iniţiază o operaţiune militară (pentru controlul Crimeii). Ce facem? Luptăm cu NATO? S-a gândit cineva la asta? Se pare că nu!”.

Washingtonul acuză Moscova, care a concentrat zeci de mii de militari în apropiere de frontiera cu Ucraina, că ar pregăti o invazie împotriva ţării vecine. Rusia dezminte orice intenţie belicoasă şi cere NATO să se retragă din vecinătatea Rusiei.