Hop și noi în bătălie! Geoană pare că se cere șeful suprem la NATO

Hop și noi în bătălie! Geoană pare că se cere șeful suprem la NATO Sursa: Arhiva EVZ

Anul trecut, prin octombrie, se vehicula ideea că președintele nostru Klaus Iohannis s-ar putea să devină șeful NATO. Nu era vorba doar despre presa românească, fiindcă ideea venea dinspre niște publicații importante din occident.

O publicație europeană, Politico, îl plasa pe președintele României printre favoriți la funcția de secretar general al NATO. Jens Soltenberg își încheie mandatul în septembrie 2022. Informația a fost prezentată și de defenseromania.ro, conform căreia, președintele Klaus Iohannis s-ar afla printre cei care ar putea prelua mandatul celei mai importante alianțe militare din lume.

Un anunț oficial va fi făcut, cel mai probabil, la summitul NATO de la Madrid. Analiza din Politico, din toamna anului trecut, sublinia faptul că nu este exclus ca alianța să fie preluată de un lider din țările foste comuniste, iar printre cei mai bine plasați ar fi președintele României. Iar o astfel de decizie ar reprezenta și un semnal pentru Federația Rusă și Vladimir Putin. Ceea ce, azi, am putea spune că, probabil, a reprezentat un semnal!

După ședința CSAT de ieri, observăm că președintele Klaus Iohannis a ținut un discurs încărcat de mesaje ca un adevărat reprezentant NATO, deși acolo avem pe cineva, un fost lider PSD și fost președinte pentru o noapte: Mircea Geoană.

Ne puteți urmări și pe Google News

De câteva săptămâni, a început o acțiune de PR pentru Mircea Geoană care, în opinia unor jurnaliști, ar părea cea mai potrivită persoană care să-l înlocuiască în toamnă pe actualul secretar general Jens Stoltenberg. Întâi, un interviu cu Mircea Geoană despre munca importantă pe care o desfășoară ca secretar general adjunct al NATO. Un alt interviu în care spune răspicat că nu e treaba Rusiei  „unde și în ce configurație, în funcție de nevoile de securitate, ne așezăm prezența militară în țările NATO”. Sunt câteva dintre articolele de presă care-l scot puternic în față pe Mircea Geoană. Aproape firesc, zic, având în vedere poziția pe care o ocupă în acest moment. Dar au urmat articolele de imagine care-l zugrăvesc ca fiind „cel mai cel” și parcă îi și întind covorul roșu către soclul ce va rămâne în curând gol.

Oare de ce am vrea noi, românii, să ne băgăm moț în fruntea celei mai mari coaliții de forțe militare? Stăm la răscruce de vânturi, abia ne târâim între zilele de leafă, ne cade economia-n cap, că d-aia n-am ajuns nici măcar la un salariu mediu de 1000 de euro, și visăm, ca Don Quijote, să fie un român în fruntea NATO? Că e Klaus Iohannis sau Mircea Geoană, nici n-are importanță. Tot în gura lupului, făloși, ne băgăm! E excelent că suntem pro-americani, dar niște diplomație în loc de oțărală, ar fi mai bună.

Alții par mai precauți pe lângă butoiul de pulbere. Și mă gândesc aici la declarațiile mai multor importanți analiști de politică externă și strategii, pe care i-am auzit zilele acestea la televizor. Dar și la ce a punctat Adrian Năstase, fost premier și ministru de externe, profesor de Drept internațional, un om fără nicio miză acum.

”Este evident în momentul de faţă, chiar dacă nu au început operaţiile militare, războiul psihologic şi tehnologic a început deja, iar o concluzie destul de pesimistă este aceea că Occidentul e, totuşi, destul de dezbinat. Mă refer la reacţiile Germaniei, dar şi la recenta decizie a preşedintelui Croaţiei, care anunţa că nu va participa cu trupe la efectivele NATO în condiţiile în care ar începe un conflict în Ucraina”, a spus Adrian Năstase.

Ce a făcut Germania? Păi, în decembrie, președintele Zelenski spunea: „Germania ne-a împiedicat recent să obţinem încărcături de arme anti-dronă şi sisteme împotriva trăgătorilor de elită în cadrul cooperării cu NATO şi care sunt arme exclusiv defensive”.

Iar acum Germania a anunțat că trimite în Ucraina 5.000 de căști militare, ca ajutor. Și i-a zis-o și lui Putin! „ Între Rusia şi Germania sunt diferenţe de opinie majore", i-a transmis lui Putin doamna ministru de externe a Germaniei.

Ce face România în aceste momente în care poporul se teme de ce se întâmplă la granițele conflictului, domnule Geoană, secretar general adjunct al NATO în funcțiune? Președintele Iohannis ne-a spus ce a decis împreună cu liderii armatei române. Poate ne spuneți și dumneavoastră ceva din interior, ce decide NATO cu noi!