Curtea Constituţională susţine, în motivarea deciziei privind Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului cu privire la cumulul pensie salariu, că interdicţiile şi obligaţiile impuse prin ordonanţă afectează prin limitare atât dreptul la pensie prevăzut de art. 47 alin.(2) din Constituţia României, cât şi dreptul la muncă consacrat prin art. 41 din Legea fundamentală.
"Interdicţiile şi obligaţiile impuse prin ordonanţă afectează prin limitare atât dreptul la pensie prevăzut de art. 47 alin.(2) din Constituţia României, cât şi dreptul la muncă consacrat prin art. 41 din Legea fundamentală. Luând în considerare prevederile art. 115 alin.(6) din Constituţie, în conformitate cu care ordonanţele de urgenţă nu pot afecta drepturile şi libertăţile prevăzute în Constituţie, Curtea Constituţională urmează să constate că prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 230/2008 sunt neconstituţionale, deoarece afectează drepturile fundamentale menţionate mai sus", se arată în motivarea CCR publicată pe site.
Curtea Constituţională a declarat, ieri, neconstituţională ordonanţa prin care a fost interzis cumulul pensiei cu salariul primit de la stat, CCR admiţând sesizarea Avocatului Poporului, pe motiv că se încalcă dreptul la muncă şi dreptul la pensie prevăzute de legea fundamentală.
Ordonanţă contestată de Avocatul Poporului Avocatul Poporului, Ioan Moraru a apreciat, în motivarea excepţiei înaintate Curţii Constituţionale, că măsura Guvernului "echivalează practic cu o expropriere" şi limitează "dreptul la muncă, cât şi drepturile economice, sociale şi culturale prevăzute în legislaţia internaţională".
Potrivit Constituţiei, “nimeni nu poate fi expropriat decât pentru o cauză de utilitate publică, stabilită potrivit legii, cu dreaptă şi prealabilă despăgubire”. Revolta pensionarilor
Ordonanţa a provocat reacţii puternice în rândul mai multor categorii socio-profesionale.
Actorii Victor Rebengiuc, Mircea Albulescu, Mariana Mihuţ, Stela Popescu, Ileana Stana Ionescu, Alexandru Arşinel se numără printre cei care au contestat controversata măsură care îi obligă să aleagă între pensie şi salariu.
În ciuda protestelor, guvernul susţine că interdicţia cumulului pensiei cu salariul nu aduce atingere dreptului la muncă şi dreptului la pensie, deoarece pensionarii care vor să lucreze au la dispoziţie şi alte modalităţi de a-şi rotunji veniturile, printre care plata cu ora, încheierea convenţiilor civile sau salariul dobândit în sectorul privat.
Premierul Emil Boc a explicat, la sfârşitul săptămânii trecute, că decizia este "morală şi realizează un act de dreptate în sistemul public privind modul în care este gestionat bugetul public".
Potrivit lui Boc, interdicţia cumulului pensiei cu salariul nu aduce atingere dreptului la muncă şi dreptului la pensie deoarece pensionarii care vor să lucreze au la dispoziţie şi alte modalităţi de a-şi rotunji veniturile, printre care plata cu ora, încheierea convenţiilor civile sau salariul dobândit în sectorul privat.
Personalul diplomatic, magistratura şi Autoritatea Aeronautică civilă sunt exemplele date de prim-ministru ca "ţintele" măsurii.
Parlamentarii sunt printre singurii care nu au emoţii că vor trebui să aleagă între pensie şi salariu, fiind uitaţi de Emil Boc în avântul de a tăia excepţiile prin Ordonanţa 230.