Motivele pentru care China s-ar putea să nu se grăbească să vadă sfârșitul războiului Rusiei din Ucraina. Analiză CNN

Motivele pentru care China s-ar putea să nu se grăbească să vadă sfârșitul războiului Rusiei din Ucraina. Analiză CNN Sursa foto: Twitter

Vizita lui Joe Biden la Kiev, la aproape un an de la începutul războiului din Ucraina, ar putea avea repercursiuni grave. Analiștii militari cred că decizia președintelui american ar putea face ca Rusia și China să lupte împreună în acest conflict.

Vizita lui Joe Biden la Kiev a arătat că Ucraina este susținută de aliații occidentali în războiul declanșat de Rusia în urmă cu aproape un an. Sirenele de raid aerian au răsunat pe tot parcursul zilei în capitala țării atacate. Vladimir Putin nu a rămas nepăsător față de decizia omologului său american și a lansat tot mai multe atacuri asupra Ucrainei în acea zi. Liderul de la Kremlin a ținut un discurs în timpul căruia a spus despre conflictul armat din Ucraina că este o luptă împotriva Occidentului.

Putin a dat de înțeles că războiul s-ar putea întinde pe ani de zile, iar acest lucru ar prelungi angajamentele guvernelor occidentale. Președintele rus a făcut referire la declarația lui Joe Biden în timpul căreia a spus că SUA vor ajuta Ucraina atâta timp cât este nevoie. În tot acest timp, China este bănuită că a trimis mai multe baloane spion înspre Statele Unite. Ulterior, Beijingul l-a trimis pe Wang Yi, șeful diplomației chineze, în Rusia, unde a lansat mai multe avertismente pentru statele din Vest pe care le-a îndemnat să nu mai ofere arme Ucrainei.

Relația China-Rusia la un an de la războiul din Ucraina

Vladimir Putin s-a întâlnit cu Wang și i-a transmis oficialului chinez că relațiile dintre țările lor „au ajuns la noi repere”. Șeful diplomației chineze a declarat că atât Rusia, cât și China se confruntă cu „criză și haos, dar există întotdeauna oportunități într-o criză, iar a doua s-ar putea transforma în prima.”. Un analist militar a explicat că amenințările pentru securitatea națională a Statelor Unite din partea Beijingului și Moscovei sunt la fel de grave, chiar dacă Rusia și-a arătat, în ultimul an, slăbiciunile pe care le are.

Ne puteți urmări și pe Google News

Expertul consideră că SUA va trebui să acorde, pentru o perioadă lungă de timp, o mai mare atenție creșterii puterii comuniste din China pentru că cei doi aliați cred că pot distruge Statele Unite dacă acționează împreună. SUA au încercat să stea la masa discuțiilor cu Rusia și China pentru a rezolva crizele politice externe, Ucraina și Taiwanul, dar atât Putin, cât și Xi Jinping au respins statul internațional de drept și toate normele democratice care stau la baza sistemului de zeci de ani.

Ideea că ar putea fi creată o luptă între democrație și totalitarism era departe când Biden se pregătea pentru ocuparea scaunului de la Casa Albă, dar acum acest scenariu pare din ce în ce mai real. Această nouă imagine nu este o problemă doar pentru SUA, ci și pentru toate statele din Europe pentru că stocurile de arme americane se pot epuiza în curând, iar Ucraina nu va mai avea parte de ajutor, potrivit BBC.