Bogat în vitamine morcovul este o  legumă preferată de mulă lume, în special pentru cei care ţin cure de slăbire. Dar, din păcate, aflăm că morcovii comercializaţi la raftul BIO, nu sunt atât de BIO. Conţin pesticide, chiar mai multe decât morcovii tradiţionali.

În cadrul acestui sondaj, în Franţa, au fost testate 8 mărci: 4 produse agricole clasice și 4 alte produse certificate ca fiind ecologice.

Rezultatul este surprinzător! După analiza efectuată într-un laborator certificat, pe partea morcovilor cultivaţi într-un mod convențional, nu s-au detectat urme de pesticide peste limitele maxime admise.

În ceea ce privește  situaţia morcovilor organici, potrivit analizelor, au prezentat "reziduuri de la trei produse chimice". Produse care sunt interzise în agricultura ecologică.

Rezultatul: "morcovii la 89 de centi pe kilogram conținând mai puține reziduuri decât acești morcovi organici la 2 euro", titrează France 3. Asociația consumatorilor este liniștită cu privire la impactul asupra sănătății, spun ei că "ratele sunt prea scăzute pentru a provoca o problemă de sănătate publică, dar este îngrijorată de această știre din punct de vedere etic".

Si pe piaţa românească se comercializează morcovii din import, bio şi convenţionali. Inspectorii fitosanitari din cadrul Oficiilor Fitosanitare județene și ai Municipiului București au analizat periodic fructele şi legumele comercializate iar rezultatele sunt la limită. De exemplu, anul trecut, morcovii conţineau "33% reziduuri pesticide, brocoli-50%, ceapa verde-52%,castraveţii-22%,leuştean-72%,roşii-32%..", potrivit agrointel.ro.

 

Te-ar putea interesa și: