Jurnaliștii britanici au dezvăluit recent strategia pe care președintele Rusiei, Vladimir Putin, o folosește pentru a reconstrui Uniunea Sovietică (URSS) deși a susținut de mai multe ori că acest obiectiv nu mai este de actualitate. Totuși, în analiza publicată în The Sun se arată că modul în care Rusia profită de crizele socioeconomice și politice din diferite țări îl apropie pe liderul de la Kremlin de o configurare a hărților valabile în urmă cu 30 de ani.
Conform The Sun, Vladimir Putin contruiește un imperiu de tinichea folosindu-se de „state falimentare și tirani nemiloși″. Cu ajutorul lor, el speră să „reconstruiască Uniunea Sovietică″.
Ultimul semn în acest sens este trimiterea „trupelor și tancuri″ în Kazahstan. „Forțele de menținere a păcii″ au fost concentrate pentru a zdrobi protestele care au generat reacțiile liderilor din SUA și Marea Britanie.
Sursa citată notează că dorința lui Putin de a face din nou Rusia măreață nu este un secret. Nu este un secret nici admirația sa pentru Uniunea Sovietică, care s-a prăbușit în 1991.
Putin a numit prăbușirea blocului tiranic o «tragedie autentică». Unii consideră că încearcă să dea harta înapoi cu aproximativ 30 de ani. Serviciile secrete ucrainene au avertizat că Rusia dorește «să neutralizeze influența occidentală și să creeze un spațiu comercial». Practic, ar fi o întoarcere la URSS.
Pas cu pas, Putin se apropie de marele obiectiv
Președintele Rusiei s-a folosit de acapararea de teritorii și de stabilirea unor alianțe-cheie cu dictatori din statele vecine pentru a-și extinde influența. Și se întinde mult dincolo de granițele inițiale ale Uniunii Sovietice, încheind alianțe și în America de Sud și în Orientul Mijlociu.
Statele care se războiesc cu Occidentul sau dictatorii care au nevoie de ajutor sunt o oportunitate pentru liderul de la Kremlin. Jurnaliștii britanici n-au dubii: „cu tancurile și trupele care intră în Kazahstan, el aduce înapoi ecourile zilelor din spatele Cortinei de Fier″.
Iată câteva dintre națiunile și regiunile care alcătuiesc noua și îngrijorătoarea sferă de influență de tip imperiu a lui Putin, care încearcă să se întoarcă la gloria URSS.
Rusia a trimis parașutiști și a desfășurat tancurile la graniță în încercarea de a ajuta la susținerea unui guvern-marionetă în Kazahstan. Fostul stat sovietic a fost condus cu fermitate de liderul Nursultan Nazarbaiev, în vârstă de 81 de ani, care încă deține puterea deși a demisionat în urmă cu trei ani.
Criză fără precedent în Kazahstan
Protestele au izbucnit din cauza creșterii prețurilor la combustibil, care s-au transformat apoi în marșuri antiguvernamentale mai ample, devenind violente, cu acte de vandalism și incendii.
Oficialii din Rusia și Kazahstan au afirmat că protestele sunt opera unor agitatori și teroriști străini. Zeci de protestatari au fost uciși împreună cu cel puțin 13 membri ai forțelor de securitate. Bilanțul include și două persoane decapitate.
Cu toate acestea, desfășurarea rapidă de trupe de către Putin este considerată ca fiind o dovadă că acesta își întărește și mai mult pretențiile de influență asupra Kazahstanului.
În ultimii ani, Kremlinul s-a folosit de multe ori de puterea sa pentru a susține dictatori și regimuri, în ciuda opoziției Occidentului. Influența lui Putin s-a extins în Orientul Mijlociu deoarece Rusia a ajutat la susținerea regimului dictatorului nemilos Bashar al-Assad.
Prietenia cu Lukașenko e celebră
Aceasta este considerată o victorie majoră pentru Kremlin, deoarece i-a oferit lui Putin un punct de sprijin în regiune. Rusia a desfășurat trupe în 2015 pentru a lupta împotriva rebelilor și a teroriștilor ISIS. A fost pentru prima dată de la sfârșitul Războiului Rece când Rusia a intrat în război în afara granițelor fostei Uniuni Sovietice.
Forțele lui Putin au fost criticate pentru o campanie brutală care ar fi ucis mii de civili. Dar, în cele din urmă, a fost un succes, iar Assad rămâne la putere cu mâna lui Putin așezată ferm pe umărul său.
Ultimul dictator al Europei, Alexander Lukașenko, a fost, de asemenea, sprijinit de Putin în timp ce se agăța de putere în 2020. La fel ca situația din Kazahstan, Rusia l-a sprijinit pe tiran când au izbucnit proteste după alegerile fraudate.
Presiunea globală era în creștere și îl putea sili pe Lukașenko să demisioneze, dar a intervenit Vladimir Putin, iar fostul stat sovietic este acum unit cu Rusia vecină.
Recent, Lukașenko și Putin au fost fotografiați jucând împreună hochei pe gheață săptămâna trecută, în timp ce purtau noi discuții. Se crede că Putin va folosi Belarusul ca bază avansată pentru a continua să-și extindă influența în Europa de Est și în Ucraina.
Venezuela și Cuba, farurile lui Putin
În America de Sud, Venezuela a fost văzută ca un rival regional-cheie al SUA, iar Rusia a folosit acest lucru în avantajul său. Țara - condusă de dictatorul Maduro, care a anulat alegerile pierdute în 2019 - a împrumutat miliarde de dolari de la Putin.
De asemenea, a cumpărat tancuri, rachete și avioane din Rusia și au existat chiar sugestii conform cărora Putin ar putea plasa arme nucleare în Venezuela. Fiind lăsată aproape complet dependentă de Rusia, Venezuela i-a oferit lui Putin un punct de sprijin-cheie în apropierea SUA.
Se crede chiar că Rusia ar fi fost în spatele unei încercări de a opri un plan american de înlăturare a lui Maduro. Din Venezuela, Putin aruncă o umbră peste SUA. Aflată la ușa SUA, Cuba a fost în centrul momentului în care lumea a fost împinsă în pragul celui de-Al Treilea Război Mondial odată cu Criza rachetelor cubaneze.
De la sfârșitul Războiului Rece, cele două țări au rămas apropiate, iar Rusia i-a oferit miliarde de dolari. Putin a vizitat Cuba în 2014 și a șters 90 % din datoria țării față de Moscova. Măsura a continuat să mențină țara în buzunarul Rusiei, iar Cuba sprijină în mod regulat țara în disputele internaționale cu Occidentul.
Revenind în Europa, Donbas și Crimeea au fost părți ale Ucrainei, dar acum aparțin în mare parte Rusiei. Invazia lui Putin în fostul stat sovietic cu înclinații occidentale în 2014 a dat tonul pentru statutul global al Rusiei pentru următorul deceniu.
Tensiuni uriașe la granița cu Ucraina
Crimeea a fost anexată, iar regiunea Donbas a plonjat în război civil, Ucraina luptând împotriva rebelilor proruși. De atunci, ucrainenii s-au temut de pierderea altor teritorii. În prezent există temeri legate de o invazie iminentă a Rusiei în Ucraina.
În acest context, acțiunile Rusiei din următoarele săptămâni și luni ar putea fi un test de curaj pentru Occident. Se va vedea dacă marile puteri ar risca un război cu Putin pentru a salva Kievul. Președintele Rusiei a negat întotdeauna orice intenție agresivă față de Ucraina, dar serviciile de informații americane au tras un semnal de alarmă cu privire la acțiunile sale.
În Turkmenistan, Gurbanguly Berdimuhamedow este văzut ca unul dintre cei mai scandaloși dictatori din lume, la egalitate cu Kim Jong-un. Megalomanul tiranic a avut o statuie de 6 metri pe un cal, dar și o statuie de 6 metri construită pentru câinele său.
Totodată, el a scris odată un cântec rap despre calul său și a cântat melodia la televiziunea de stat. Același dictator a ridicat lingouri de aur în timp ce politicienii lingușitori îl aplaudau și a organizat spectacole pentru cetățenii săi, conducând un model Bugatti în valoare de un milion de lire sterline.
Ramzan Kadîrov, aliat de nădejde în Cecenia
Și, la fel ca mulți dintre dictatorii lumii, este un aliat apropiat de-ai lui Putin, căruia i-a oferit un cățeluș în 2017. Turkmenistan a făcut parte din Uniunea Sovietică până la sfârșitul Războiului Rece. Și, la fel cum a procedat cu alte națiuni, Putin i-a oferit prietenia și sprijinul său pe măsură ce își extinde influența în Asia Centrală.
În ceea ce privește Republica Cecenă, trebuie spus că face parte din Rusia, dar este condusă de unul dintre aliații de nădejde ai lui Putin, dictatorul Ramzan Kadîrov, omul-forte. Kadîrov conduce cu o mână de fier și numele său a fost legat de mai multe asasinate, inclusiv în Europa.
El a persecutat comunitatea LGBT, i=a făcut pe opozanți să dispară și se presupune că a fost la originea unor cazuri de tortură. Rusia a cucerit ultima parte a Ceceniei independente în 2000, iar din 2007, Kadîrov, care este foarte loial, a fost cel care a ținut fosta republică în frâu pentru Vladimir Putin.
El este un exemplu al controlului pe care Rusia îl poate impune asupra unui stat dacă decide să îl anexeze complet. Până la 50 de membri ai familiilor criticilor lui Ramzan Kadîrov au fost răpiți.