Evenimentul Zilei > International > Ucraina, abandonată în fața invaziei rusești. O mare putere europeană anunță că nu va interveni militar
Ucraina, abandonată în fața invaziei rusești. O mare putere europeană anunță că nu va interveni militar

Ucraina, abandonată în fața invaziei rusești. O mare putere europeană anunță că nu va interveni militar

Marea Britanie nu este dispusă să trimită trupe militare în Ucraina în cazul unei invazii pentru a lupta împotriva Rusiei.

Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a declarat că este foarte puțin probabil ca Marea Britanie și aliații săi să se implice militar în apărarea Ucrainei. Armata ucraineană va trebui să facă față singură în cazul unei invazii rusești.

„Nu ar trebui să-i amăgim pe oameni că am face acest lucru. Ucrainenii sunt conștienți de acest lucru”, a declarat Ben Wallace pentru revista Spectator, potrivit BBC.

Declarațiile oficialului britanic vin în contextul în care Rusia a plasat efective militare importante la granița cu Ucraina. Acest lucru îi face pe responsabilii militari să creadă că Vladimir Putin pregătește o invazie în zonă. Puterile occidentale i-au solicitat șefului de la Kremlin să detensioneze situația și să evite un conflict militar.

sursa foto: wikipedia

Occidentul pregătit să impună sancțiuni economice

Într-un interviu acordat publicației The Spectator, a declarat că Ucraina nu este membră a NATO. Drept urmare, este foarte puțin probabil ca vreun stat occidental să trimită trupe în Ucraina pentru a provoca Rusia.

„Facem tot ce putem din punct de vedere diplomatic pentru a-i spune lui Putin să nu facă acest lucru”, a spus oficialul britanic.

El a adăugat că adoptarea unor sancțiuni economice severe împotriva Rusiei reprezintă cea mai probabilă formă de descurajare în cazul unui război.

Anterior secretarul Apărării din Marea Britanie a declarat susținerea țării sale pentru Ucraina. Iar la începutul acestei săptămâni, premierul britanic Boris Johnson l-a avertizat pe Vladimir Putin cu privire la „consecințele semnificative” ale oricărei „acțiuni destabilizatoare” în regiune.

Sursa: Arhiva EVZ

Rusia vrea să controleze Estul Europei

Rusia a cerut limite stricte pentru activitățile NATO în țările din Europa de Est pentru a-și retrage trupele din Ucraina. Rusia a solicitat, între altele, țărilor care au aderat la NATO după căderea Uniunii Sovietice să nu desfășoare trupe sau arme în zone în care ar putea fi considerate o amenințare pentru ea.

De asemenea, solicită ca bombardierele grele și navele de război să nu fie permise în zone din afara spațiului aerian sau a apelor naționale din care ar putea lansa un atac.

Or, asemenea solicitări ar pune NATO în imposibilitatea de a apăra cele trei republici baltice sau Polonia. NATO ar mai trebui să renunțe la planurile de aderare a Ucrainei și Georgiei la alianța occidentală.

SUA este de acord cu negocierile

Adjunctul ministrului rus de externe, Alexander Grushko, a declarat că propunerile sunt o încercare de a evita un posibil conflict militar. El a declarat că Moscova este pregătită să poarte discuții cu SUA în efortul de „a transforma un scenariu militar sau tehnico-militar de confruntare într-un proces politic care va consolida cu adevărat securitatea militară”

SUA a declarat că este deschisă la discuții, dar că își va pune pe masă și propriile preocupări.