Monede de aur vechi de peste o mie de ani descoperite într-un oraș din Israel. Așezarea datează de pe vremea lui Isus

Monede de aur vechi de peste o mie de ani descoperite într-un oraș din Israel. Așezarea datează de pe vremea lui Isus

Arheologii au descoperit 44 de monede din aur, la baza unui zid de piatră din orașul Banias, din nordul Israelului. Acestea datează din secolul al VII-lea și au fost bătute de doi împărați.

Patruzeci și patru de monede de aur pur au fost descoperite la baza unui zid de piatră din orașul Banias. Acesta este situat în rezervația naturală a râului Hermon, din nordul Israelului. Monedele cântăresc 170 de grame.

Potrivit arheologilor, care desfășoară săpături în zonă, comoara ar fi fost ascunsă chiar de proprietarul său în timpul cuceririi musulmane a zonei, în anul 635 d.Hr.

Descoperirea reflectă un moment specific în timp. Proprietarul își ascunde averea sub amenințarea războiului, sperând că se va întoarce într-o zi pentru a-și recupera proprietatea. În retrospectivă, știm că a fost mai puțin norocos. Descoperirea tezaurului de monede ar putea, de asemenea, să ofere informații importante despre economia orașului Banias în ultimii 40 de ani de dominație bizantină“, a declarat directorul sitului arhelogic, Yoav Lerer.

Ne puteți urmări și pe Google News

Bătute de doi împărați

Potrivit specialiștilor care au analizat monedele, unele dintre ele au fost bătute (realizate n.r.) de împăratul Phocas (602–610 d.Hr.), iar altele de împăratul Heraclius (610–641 d.Hr.).

Gabriela Bijovsky, experta în numismatică a Autorității pentru Antichități din Israel, a spus că monedele împăratului Heraclius prezintă un interes deosebit, deoarece oferă o imagine clară despre familia sa.

„În primii săi ani ca împărat, doar portretul său era înfățișat pe monedă. După o scurtă perioadă de timp apar și imaginile fiilor săi. Practic prin aceste monede îi putem vedea pe fii împăratului crescând“, a spus Gabriela Bijovsky.

Specialiștii spun că tezaurul are o semnificație deosebită, deoarece datează dintr-o perioadă de tranziție importantă din istoria orașului Banias și a întregii regiuni a Levantului.

Descoperiri importante

Pe lângă aceste monede din aur, în urma săpăturilor arheologice au mai fost descoperite rămășițe de clădiri, canale de apă și țevi, un cuptor de ceramică, monede de bronz, fragmente de ceramică și artefacte din sticlă și metal. Descoperirile datează de la sfârșitul perioadei bizantine la începutul secolului al VII-lea d.Hr. până la începutul Evului Mediu în secolele XI-XIII.

Dovezile așezării Banias se întind însă până în 2000 î.Hr. „Rezervația Naturală Banias, înzestrată cu natura și peisajul său unic, nu încetează să ne surprindă din punct de vedere istorico-cultural”, a spus Raya Shurky, directorul Autorității Parcurilor Naționale, potrivit timesofisrael.com.