Evenimentul Zilei > Politica > Momentul în care Băsescu va elibera casa de protocol. Precizările unui cunoscut avocat. Situația la care nu s-au gândit autoritățile
Momentul în care Băsescu va elibera casa de protocol. Precizările unui cunoscut avocat. Situația la care nu s-au gândit autoritățile

Momentul în care Băsescu va elibera casa de protocol. Precizările unui cunoscut avocat. Situația la care nu s-au gândit autoritățile

În cazul în care nu va părăsit casa de protocol pe care a primit-o la finalul mandatului de președinte al Republicii, Traian Băsescu va fi evacuat de justiție. Fostul șef al statului este obligat să părăsească această locuință în baza legii conform căreia foștii președinți își pierd drepturile și privilegiile dacă se dovedește că au avut calitatea de lucrător sau colaborator al Securității. ÎCCJ a decis că fostul președinte a fost colaborator al poliției politice din timpul lui Ceaușescu.

Avocatul Adrian Cuculis a explicat ce se va întâmpla în cazul în care Traian Băsescu și familia sa nu vor părăsi vila de protocol pe care au primit-o de la RAPPS. Fostul președinte, declarat de Înalta Curte de Casație și Justiție colaborator al Securității, printr-o decizie rămasă definitivă, are la dispoziție 60 de zile ca să părăsească locația. Casa a fost primită de la Stat, la finalul mandatului de președinte al Republicii, la începutul anului 2014.

Ce spune avocatul Adrian Cuculiș despre decizia care îl afectează pe fostul președinte

„Este o procedură legală. Sunt absolut convins că acolo îi plăcea lui pe malul lacului. Dacă în 60 de zile nu eliberezi casa atunci se merge pe procedura de evacuare clasică. Nu mai deții un titlu şi ești chemat în judecată. Ulterior, instanta de judecată îţi ordonă evacuarea imobilului şi un executor judecătoresc vine acolo şi face o inventariere a lucrurilor. Procedura este una foarte simplă nu e vorba de imunitate”, a explicat avocatul Adrian Cuculis.

Avocatul Cuculis a apreciat că fostul președinte nu va ajunge la executare silită și va elibera casa pe care o deține, într-un termen mult mai scurt decât cel ce i-a fost impus.

„Procedural, dacă trec aceste 60 de zile umilința pentru el este mult prea mare. Cred ar fi în stare să vină şi din spital să evacueze locuinţa respectivă numai să nu se trezească cu o somație sau un executor pe la uşă. Cred că în maxim 30 de zile s-ar obține şi hotărâre”, a spus avocatul Adrian Cuculis la Antena 3.

sursa foto. EVZ

Ce se întâmplă cu secretele cunoscute de Băsescu

Potrivit spuselor sale, mai problematic este cu informațiile secrete la care a avut acces fostul președinte Traian Băsescu. Acestea ar putea fi în pericol din momentul în care fostul șef al statului își va pierde protecția asigurată de SPP.

„Altele sunt lucrurile la care să ne gândim. Ce facem cu secretele pe care le mai are? Mă uitasem acum vreo 2 zile că 100 de ani sunt protejate anumite secrete la care Băsescu a avut acces. or, absolut tot SPP, indemnizație, tot trebuie să îi fie luat”, a precizat avocatul.

sursa foto. EVZ

RAAPPS a dispus evacuarea în termen de 60 de zile

Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) i-a transmis fostului președinte Traian Băsescu că trebuie să elibereze vila de protocol în care locuiește, în termen de 60 de zile. Decizia vine după ce fostul președinte a fost declarat, prin hotărâre definitivă a ÎCCJ, colaborator al Securității.

„Persoanele beneficiare de prevederile Legii nr. 406/2001 îşi pierd drepturile acordate de la data rămânerii definitive a hotărârii prin care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securității sau de colaborator al acesteia și, în consecință, contractul de folosință a locuinței încetează. În aceste condiții, atat titularul, cât și membrii familiei acestuia au obligația de a elibera locuinţa în termen de 60 de zile de la încetare.

În cazul în care părțile nu vor rezolva diferendele pe cale amiabilă, respectiv dacă spațiul nu se eliberează la termenul de mai sus, competența de soluționare revine instanțelor judecătorești române, conform dispozițiilor prevăzute de Codul Civil privind evacuarea”, a transmis biroul de presă al RAAPPS.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: